Ne az utcát melegítse, tartsa bent a hőt!

Mindent megtesz, hogy csökkentse a fűtésszámláját, mégis úgy érzi, az utcát fűti? Mutatjuk, hol csípheti nyakon a meleget. Ma már sokféle egyszerű vagy komplex szigetelési eljárás létezik, amelyek ráadásul milliókba sem kerülnek, mégis nagy segítséget jelentenek abban, hogy a zimankós időszakokban otthonunk melegebb, a rezsink pedig alacsonyabb legyen.

Az ablakok szigetelése

Az egyik legelterjedtebb eljárás a svéd nútmódszer, ami tulajdonképpen egy bemarásos technológiával az ablakkeretbe illesztett szilikonszigetelést takar. Kétségtelen, hogy drágább kicsit, mint egy hagyományos, ragasztott szigetelés, élettartama viszont annak ötszöröse is lehet, vagyis nem fog leválni 1-2 év után. Másik nagy előnye, hogy míg a szigetelő habszivacs csíkok csak 2–3 méretben kaphatók, a nútmaró technikánál viszont az ablak réséhez illő, pontosan lemért szigetelőanyagot használunk. A technológiát leginkább gerébtokos ablakoknál érdemes alkalmazni. Egy átlagos lakás szigetelése maximum 4­5 óra, egy nagyobb házé körül­belül egy napig tart. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat.

Nem mindegy, milyen az üveg

Egy átlagos családi ház hőveszteségének több mint 30 százalékát az ablakokon keresztül „megszökő” meleg okozza. Ha az ablakkereteket már szigetelte, érdemes az üvegekkel is foglalkozni, a hagyományos, régi egyrétegű darabokat cserélje le termoüvegre, azaz többrétegű hőszigetelt üvegre. Ez a speciális, vékony, szinte láthatatlan fémbevonattal ellátott változat drágább ugyan, mint a hagyományos típus, de a többletköltség egyetlen fűtési szezon alatt megtérülhet. Miért érdemes többrétegű ablakra váltani? Kattintson ide!

Mindig az ablak, illetve a keret adottságait figyelembe véve válasszon üveget! A vásárlásnál fontos tudni, hogy minél kisebb a hőérték, annál jobb a hőszigetelés. Dupla ablakok esetén fontos, hogy a szerkezet külső része legyen jobb hőszigetelő, a hőmérsékletkülönbség miatt ugyanis a belső szárnyakon nagyobb a páralecsapódás veszélye.

Homlokzatszigetelés

A leggyakoribb (és legismertebb) módszer a vakolt hőszigetelő elemek alkalmazása. Ilyenkor a hőszigetelő lapokat a fal külső részére rögzítik, üvegszövet réteget raknak rá, majd erre kerül a vékony, színes vakolat. A mai módszerek már kiemelt figyelmet fordítanak a pára elvezetésére, így (ha szakszerűen végzik), a „bedobozolás” a régebbi tapasztalatokhoz képest nem okoz penészedést. A falak belső szigetelése ritkább és problémásabb megoldás, ezt ugyanis nemcsak felhelyezni bonyolultabb, de a páralecsapódást is nehezebb meggátolni.

Ha további tippekre kíváncsi a nyílászárókkal kapcsolatban, kattintson át facebookos oldalunkra is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...