Ne bízza a szellőztetést a falakra! I.

Ablakfelújítás – Ne bízza a szellőztetést a falakra! I.

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”. A lélegző falak mítosza egy alapvetően felszínes, emiatt könnyen értelmezhető modellt kínál a laikusoknak, miközben az épületenergetikai-épületfizikai folyamatok ennél sokkal összetettebbek.

Egy pohár víz óránként

Vegyünk egy átlagos, 170 légköbméteres, négy ember által lakott lakást. Ennek légterében óránként 300 gramm pára keletkezik a lakók mindennapi tevékenységének (főzés, tisztálkodás, takarítás) és életfunkcióinak (légzés, kipárolgás) köszönhetően. Csak hogy tisztában legyünk a mennyiséggel: az apró páracseppek éppen kiadnának egy pohárnyi vizet.

Valóban gondot okozna, ha ekkora páramennyiség megrekedne a lakásban – pont emiatt hiba lenne csak a hőszigetelés és a falazat anyagára bízni a távozását! 

Ha ugyanis óránként egy pohár víznek megfelelő páramennyiség el tudná hagyni a lakóteret a falakon keresztül, akkor egy minden oldalról huzatos lakásban laknánk, ami nem lenne túl komfortos. Ilyen úton a keletkező pára legfeljebb 3%-a diffundál, legyen szó akár csupasz – tehát a felületén lélegző falról szóló történet szerinti –, akár hőszigeteléssel ellátott falazatról. 

A maradék 97–98%-ot szellőztetéssel (vagy szellőztető berendezéssel) lehet csak kitessékelni.

Hogyan „lélegeznek” a falak?

Mint minden városi legendának, a lélegző falak mítosza is a valóságra épít: a falak – még a szigetelt, vakolt falak is – valóban képesek minimális páramennyiség átengedésére. Ez azonban korántsem úgy történik, ahogy legtöbben képzelnénk! 

Hogyan „lélegeznek” tehát a falak? Könnyű belátni, hogy a szilárd falazaton keresztül nem járhat szabadon ki- és be a levegő. Ha ilyet tapasztalunk zárt ajtók és ablakok mellett, feltételezhetjük, hogy rések vannak a falban – ami a falazat és a nyílászárók találkozásánál, régebben épült házak esetén egyébként nem is ritka. 

A lélegző falak alatt azonban a párának a helyiségből diffúziós úton, a külső falon át történő eltávozását értik a csöppet sem műszaki fogalmat használók. Így már persze rögtön más a leányzó fekvése.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. Olvassa el cikkünk második részét erre a linkre kattintva!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...