Ne csak cseréljen! Ügyeljen az apró részletekre is

Ablakfelújítás – Ne csak cseréljen! Ügyeljen az apró részletekre is

Bár napjaink legkorszerűbb – és legdivatosabb – ajtó- és ablakszerkezeteit a sok légkamrás, termoüvegezéssel készült műanyag nyílászárók képviselik, a hagyományos kétrétegű, kapcsolt gerébtokos ablakokról is kiderült, hogy kiváló szerkezetek. Ilyen kapcsolt gerébtokos ablak vannak a hetvenes évek előtt épült házak döntő többségében (amennyiben nem történt utólagos csere). Ezek a régi és szerintem szép ablakok új üvegezéssel és nútmarásos szigeteléssel ugyanolyan jó szolgálatot tesznek otthonunkban, mint a modern ablakok.

Ezért azt javaslom, a kidobás helyett adjon ön is esélyt a fa ablakoknak. Hiszen alig egy óra alatt újjávarázsolhatók a régi, huzatos nyílászárók. Az is fontos szempont lehet, hogy egy új ablak esetén már kicsit sötétebb lesz otthon: a régi 43 mm-es ablakprofilok helyett az új ablakok 72 mm-esek. Ez azt jelenti, hogy az új ablak üvegszélessége kb. 18 mm-rel lesz kisebb.

Nagyon fontos azonban, hogy ne engedje, hogy az olcsónak látszó mesterek kispórolják a legfontosabb, apró munkafázisokat. Sok bosszúsággal jár, ha utólag kell helyrerakni azt, amit először nem sikerült.

Első gond: a passzítás

A legtöbb, mindmáig fennmaradt ablak kapcsolt gerébtokos (befelé-nyíló, kettős üvegezésű), maximum 150-155 éves. Többségük csupán festést igényel, egyszerűen javíthatók. Egy úgynevezett horonygyaluval le kell gyalulni az ütközőfelületből annyit, hogy az ráfeküdjön a másik felületre. Ezt nevezik az asztalosok passzításnak. Nagyon gyakran még ennél is egyszerűbb a dolgunk, mivel az ablak csupán azért nem záródik jól, mert túl sok festék van rajta.

Üvegcsere

A következő lépés az üvegcsere, még pedig korszerű hőszigetelt üvegre. A csere során a hagyományos ablaküveget speciális kétrétegű hőszigetelő üvegre cseréljük le, a hatást még akár hővisszaverő fóliával és hőszigetelő gáztöltéssel tudjuk erősíteni. A fakeretekhez használt anyag (pl. vörösfenyő) jobb hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, mint a műanyag – ezért múlik sok azon, hogy milyen üveget teszünk bele. A hőszigetelő üveget a bontás nélküli ablakcsere során egy keskeny faprofillal kell rögzíteni.

Szigetelés nútmarással

Azoknál az ablakoknál, ahol nemcsak huzat jelentkezik, hanem a csapadék is befolyik, döntően az ablak vízvető lécének hibája merül fel. Ezt pótolni kell. Ha ez nem segít, akkor jön a bemarásos utólagos szigetelés. Ez tapasztalataim szerint igen kiváló megoldás, hiszen a befektetés gyorsan megtérül. A szigetelés kirekeszti a zajt, a port és a hideget.

Az ablakok tömítésekor azt kell figyelembe venni, hogy a belső ablakszárnyat kell az ütközéseknél gumival tömíteni, hogy a belső fűtött tér meleg párás levegője ne jusson a két ablak közé, ahol a benne lévő nedvesség lecsapódhat a külső hideg üvegen.

Tőlünk így, kompletten tudja megrendelni az ablakfelújítást. Garantálom, hogy utánunk nem kell másik mestert hívnia, és évekig elégedett lesz ablakával.

Nézzen szét facebookos oldalamon is, ahol további hasznos információt talál az ablakfelújítással kapcsolatban.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...