Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésébe

Ablakfelújítás – Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésé

A nyílászárók felújítása aligha tűr halasztást, hiszen a korszerűtlen ablakok mellett kialakuló nagy hőmérsékletkülönbség miatt számolni kell az ablakok körül kialakuló hőhidakkal is. A hőhidak következménye pedig a páralecsapódás, majd penészesedés. Ezért kell a hőszigetelés mellett kellő figyelmet fordítanunk a nyílászárók szigetelésére is.

Megéri?

A régi, többnyire egyrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók szinte akadálytalanul engedik ki a lakás hőjét a szabadba. Az ilyen ablakok szerkezete ráadásul idővel el is vetemedik, így nem záródnak pontosan, vagyis amúgy is csekély hőszigetelő képességük még tovább romlik. A régi nyílászárók felújítása nagyságrendekkel növelheti azok szigetelő képességét. Egy erre szakosodott cég, mint például mi, speciális asztalosmunkával megszünteti azt az állapotot, hogy az utcát fűtse. Az eljárás mellett gumitömítéssel látjuk el az ablakokat, valamint ha szükséges, kicseréljük a vasalatot is. Ezzel az eljárással körülbelül 15-20 százalékkal javíthatjuk az ablakok hőszigetelését.  

Mitől modern?

Ma az egyik leggyakrabban hangoztatott szempont a légkamrák száma. Jól hangzik ugyan, hogy egy nyílászáró 7 légkamrás, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a légkamrák számának növekedésével a profilvastagság is nő. Ami a műanyagok esetén nem szerencsés. Túl kell lépni a légkamrákon, sőt a műanyagon is. A fontosabb tényező ma már az üvegezés. Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét általában „U” értékkel jelöljük; minél kisebb az „U” érték, annál jobb a hőszigetelő képessége az üvegnek. (Régebben „k” értékkel jelölték ugyanezt, a kettő között nincs különbség.) Új ablakoknál az „U” érték 0,7 és 1,4 között változik, manapság 1,1-es nyílászárók a legnépszerűbbek. Ez utóbbi már jónak mondható, ráadásul az ennél kisebb „U” értékű szerkezetek ára nagyságrendekkel magasabb.  Az üveg szigetelését a rétegek közti argon, vagy krypton gáz biztosítja, ám egyes gyártmányoknál ezek a gáznemű anyagok néhány évvel a beépítés után elszöknek, jelentősen csökkentve a hőszigetelő képességet. Vásárláskor feltétlenül tudakoljuk meg, vállal-e garanciát a gyár arra, hogy nem fog a rétegek közti gáz idő előtt eltávozni.

További hasznos tippek

Jól tesszük, ha a nyílászáró kiválasztása előtt több helyről kérünk árajánlatot, és az ár/érték arányt figyelembe véve döntünk. Figyeljünk arra, hogy melyik ajánlat milyen munkafolyamatokat tartalmaz. (Benne van az árban a bontási munka, a beépítés és az áfa?) A nyílászárók, valamint a munka megrendeléséről készüljön papír, illetve az ajánlatot is szigorúan csak írásban fogadjuk el! Ne feledkezzünk meg a jótállásról sem

A jól megválasztott – és megfelelően beépített – nyílászáróval a teljes fűtési energiát 20–25 százalékkal csökkenthetjük. A megtérülés idejét csak egyedileg lehet kiszámolni, ám az teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a jelenlegi fűtésárak mellett ez az egyik legkifizetődőbb befektetés.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...