Néhány gondolat a nyílászárók nyitási módjairól

Ablakfelújítás – Néhány gondolat a nyílászárók nyitási módjairól

Néhány gondolatot szeretnénk ebben a cikkben megosztani a fa ablakok nyitásmódbeli kialakításairól. Elsősorban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a lakás komfortosabbá tételéhez ezzel. 

A jellemző ablak–ajtó nyitási módok

 • fix ablak – Nem nyitható, hiszen csak tokból és egy hozzá tartozó üveg felületből áll. A legolcsóbb és egyben a legegyszerűbb kivitel. Főképp olyan helyekre ajánljuk, ahol nem szükséges a szellőztetés. Biztonsági üvegezés ajánlott nagyobb üvegfelületeknél. A fix ablakba szükség szerint beépíthető szellőzőrendszer is.
 • nyíló ablak – egyszárnyú, oldalra nyíló ablak, amely nem buktatható. A gyors szellőztetés céljából megfelelő, de a buktathatósági funkció hiánya miatt folyamatos szellőztetésre nem ajánlott. A kilincs az ablakszárny oldalán a nyitásiránynak megfelelően a jobb vagy a bal oldalán található.
 • bukó ablak – az egyszárnyú, csak buktatható ablak nyitási funkcióval nem rendelkezik. Szellőztetés céljából a legmegfelelőbb. A szárny nyitott állapotban 10–15 centimétert bukik ki, amely állítható. Tisztítás céljából ki lehet akasztani a horonyollót, így teljesen ki lehet tárni a szárnyat. A bukó ablakoknál a kilincs általában a felső részen helyezkedik el, de nagyobb méreteknél úgynevezett kétkilincses megoldást is alkalmazható.
 • bukó-nyíló ablak – ahogy neve is mondja, ez az ablak nyitható, illetve egyben buktatható kivitelű egyszárnyú ablak. Kombinált funkcióval rendelkezik, így mára ez a legelterjedtebb nyitási mód. A kilincs a szárny oldalán helyezkedik el – nyitási iránytól függően jobb vagy bal oldali. Funkcióját tekintve ez a legjobban felszerelt ablak. A vasalat legtöbbször tartalmazza a hibásműködtetés gátlót is, amely meggátolja, hogy a két funkció egyszerre működjön.
 • középen felnyíló, bukó-nyíló ablak – az egyszárnyú mérethatárok miatt lett elterjedt a mindkét oldalt nyitható, illetve egy tetszőlegesen kiválasztott szárnyon buktatóható kivitelű nyitási mód. Kilincs csak a bukó-nyíló oldalon található. A kilincses szárny kinyitása után egy kar segítségével nyithatóvá válik a másik oldal is, így kitárható mindkét szárny függőleges osztás nélkül. Előnye az, hogy praktikus, mert nyitható–buktatható, a kilátásban nincs zavaró tényező, mérethatárai pedig meghaladják az egyszárnyú ablakét. A megoldás kíméletesebb a vasalat működésével, mivel megoszlik a súly a két a szárny között.

A fentieken kívül létezik még:

 • középen felnyíló ablak 
 • billenő ablak
 • emelkedő ablak
 • forgó ablak
 • toló ablak (vízszintesen)
 • feltolható ablak

Fontos információ a nyitásmódok mellett még a nyitásirány meghatározása: a pánt felőli oldalán szemben állunk a nyílászáró pántjaival, így a nyitás irányát a pántoldal határozza meg.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...