Néhány gyors tipp a fűtési szezon előtt

Ablakfelújítás – Néhány gyors tipp a fűtési szezon előtt

Bármennyi is jó idővel örvendeztetett meg bennünket az október, hamarosan itt a fűtési szezon. Néhány ingyenes, vagy nem sokba kerülő tippet szeretnék most azoknak adni, akik előre félnek a számláktól. Fontos elmondani, ezek csak a tűzoltásra valóak, a legjobb módszer, ha belefog a felújításba minél előbb.

El a függönyökkel!

Télen, napközben teljesen húzzuk el a függönyöket, hogy az ablakok minél több passzív napenergiát engedjenek be, sötétedés után viszont húzzuk be őket, hogy minél kevesebb meleg szökjön ki.

A függönyök lehetőleg a radiátor felett néhány centiméterrel végződjenek, vagy húzzuk el őket, különben akadályozzák a radiátorból induló hőáramlást. A redőny és a zsalugáter jó külső hőszigetelő, vegyük a fáradtságot és húzzuk le őket este!

Hőtükör és párologtató trükkök

Ha alufóliát, vagy más hővisszaverő réteget rakunk a fali radiátor mögé, a fal helyett a szoba több meleghez jut – mi pedig energiamegtakarításhoz. Ha van elég hely az ablak és a fűtőtest között, az oda szerelt polccal vagy könyöklővel a meleg levegőt a szoba belseje felé terelhetjük. A radiátorra akasztott párologtató és a nagy felületű szobanövények nedvesebbé teszik a levegőt, és ugyanazt a hőfokot melegebbnek érezzük – és a bőrünk sem szárad ki annyira.

Téli szellőztetés

Nagyon fontos, hogy rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk, akár kereszthuzattal is. Így a levegő kicserélődik, de a falak nem hűlnek le. Annyi még, hogy a párás idő nem igazán alkalmas szellőztetésre télen sem.

Tiszta „fűtőművek”

Már a fűtési szezon elején tisztíttassuk ki a készüléket (akár gáz, akár olajtüzelésű vagy cirkó), az égésnyílásokat, légtelenítsük a fűtőtesteket, mert a szennyeződések többletenergia felhasználással járnak. A szellőztetéssel függ össze: mindig jusson elég friss levegő a készülékbe az égéshez!

Kapcsolók és szabályozók

A legjobb, ha a termosztáton a különböző napszakokra különböző hőmérsékleteket állítunk be: amikor rövidebb ideig nem vagyunk otthon, illetve éjszaka elegendő az alacsonyabb, 18–20 C fokos hőmérséklet, hűvösebb hálószobában jobban alszunk.

A hazaérkezés idejére és reggelre a programozható termosztát segítségével kellemes 20–22 fokra vissza lehet fűtetni a lakást. Ha csak egy napra megyünk el otthonról, ne csökkentsük le nagyon a hőmérsékletet, mert a gyors felfűtés (főleg, ha a falak is hidegek) több energiába kerül.

Azokban a lakásokban, ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatóak a radiátorok, még energiatakarékosabbak lehetünk: hiszen a nem használt szobákat, sütés-főzéskor a konyhát nem szükséges fűtenünk.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon tájékozódhat.