Néhány őszi teendő, amit érdemes mihamarabb elvégezni

Ablakfelújítás – Néhány teendő, amit érdemes ősszel elvégezni

Ősszel megszaporodnak a ház körüli teendők. Jobb, ha elvégezzük ezeket a feladatokat ahelyett, hogy elhagyásuk miatt később kellemetlen meglepetések érjenek minket. 

Csatorna, lefolyó karbantartása

A törött, eltömődött vagy sérült ereszcsatornák veszélyes csapdák, hiszen a víz beszivárgásának fő forrásának számítanak. Különösen igaz ez ősszel, amikor a levelek és a fadarabok a legnagyobb eséllyel okozhatnak galibát ezekben a rendszerekben. Ha nem biztosított a csapadék elvezetése, a víz a ház falára folyhat, ami a vakolat sérüléséhez, akár beázáshoz is vezethet.

Levélgyűjtés

Természetesen a levelek nem csak az ereszcsatornákban gyűlhetnek össze. A levélgyűjtés az ősz folyamán gyakorlatilag folyamatos elfoglaltságot jelent; ha hagyjuk felgyülemleni őket és nem foglalkozunk velük, a gyepen, a kertben és a virágágyásokban is problémákat okozhatnak. A nedves levélrétegek ugyanis remek táptalaja a penésznek, aminek semmi keresnivalója sem a házunk, sem az udvarunk, kertünk táján. Ezért is fontos, hogy gyorsan és praktikusan kezeljük a levél-kérdést.

Vízrendszerek téliesítése

Bár még javában tart az indiánnyár, ne feledkezzünk meg arról, hogy a házunk táját idejében fel kell készítenünk a hűvös időre. Ebbe beletartozik nemcsak a növények, hanem a vízrendszerek védelme is. A házon kívül futó vezetékekben, kerti csapokban, medencerendszerekben egykettőre megfagyhat a víz, ha váratlanul betoppannak a hajnali mínuszok, és ez nagyon kellemetlen következményekkel, többek között pluszkiadásokkal is jár. A fagyott vízcsövek komoly problémát jelentenek, ha igazán hidegre fordul az idő. Ha a víz megfagy bennük, könnyen szét is feszítheti őket. A nyomás, ami ilyenkor keletkezik, elég ahhoz, hogy széttörje, hiszen a csőben egy idő után nem lesz több hely a megnövekedett térfogatnak. Egy ilyen törött, megrepedt cső időzített bombaként ketyeg a házban és környékén: amíg a víz fagyott állapotban van, nem tud szivárogni, viszont ha jön egy kis enyhülés, minden eláraszt a megolvadt folyadék. A fagy miatt szétrepedt csővel nem jó viccelni: anyagilag is hatalmas károkat tud okozni, ha tönkre teszi a falakat, a mennyezetet és a padlót, ráadásul akár több száz liter víz is elfolyhat így óránként.

Tartsuk karban a fákat

Ha vannak fák a kertünkben, különösen olyanok, amik ágaikkal a házunk fölé terjeszkednek, különösen fontos, hogy átvizsgáljuk őket még a tél beállta előtt. Az elhalófélben lévő vagy már teljesen élettelen ágak könnyen áldozatául eshetnek a hónak, fagynak, szélnek, és akár tetemes károkat is okozhatnak az otthonunkban. Egyébként azért is érdemes őszre időzíteni az ilyesmit, mert a levelek lehullása, a lombkorona ritkulása révén könnyebben átláthatjuk a faágak állapotát.

Ellenőrizzük a nyílászárókat

Lassan hivatalosan is elkezdődij a fűtési szezon Magyarországon, habár egyelőre a szinte nyári meleg nem igazán indokolja, hogy izzítsuk a konvektorokat, radiátorokat. A nyílászárók megfelelő minősége, jó állapota rengeteget számít a (majdani) fűtésszámla alakulásában, ezért abszolút megéri erre is gondot fordítanunk. A külső falon áthaladó csővezetékek körüli réseket meg lehet tölteni szilikon tömítőanyaggal, hogy ott se szökjön ki a meleg.
Ha fa nyílászáróink vannak, vegyük figyelembe, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel: évente legalább egyszer speciális anyaggal kell őket kezelni, hogy a víz és a fagy ne okozzon károsodást, és a festék se pattogjon le róluk. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...