Néhány tipp a fából készült tárgyak karbantartásához

Ablakfelújítás – Néhány tipp a fából készült tárgyak karbantartásához

A fából készült dolgok rendszeres odafigyelést és ápolást igényelnek. A kültéri, illetve beltéri használat is különbséget jelent a fa felületének és anyagának megfelelő védelmében. A tartós favédelem elsősorban a napfénytől (UV-sugárzás), a jelentős hőmérsékletingadozásból eredő méretváltozásoktól, valamint a rostok közé szivárgó esővíztől kell hogy óvja a fafelületeket. Cikkemben azokat a megoldásokat sorolom, amelyek hosszú életűvé tehetik fa dolgainkat.

Természetes alapanyagú alapozók

A kezeletlen fából készült kerti bútorainkat ajánlatos először alapozóval bevonni. Ehhez célszerű fapasztát használni, mely természetes fából készül. Gyorsan szárad, utána rögtön megmunkálható. A fapasztát a nyers felületek restaurálására fejlesztették ki. Az alapozás után fedőlazúr használata javasolt, mely átlátszó, nagy fedőképességű és selyemfényű bevonatot ad. Vízzel és az UV-sugárzással szemben ellenálló, de véd a kék foltosodás és a penészesedés ellen is. Hígítani nem szabad!

Filmréteg a fán

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a vékony- és vastag lazúrok. Áttetsző védőfilmet képeznek a fa felületén és hosszú időn át védik az UV-sugarak ellen. A fa fajtájától és a felület minőségétől függően egy liter körülbelül 15 négyzetméterre elegendő. Száradási ideje egy nap. A festés előtt kis, kevésbé látható felületen végezzünk próbafestést, mert a színek némileg eltérhetnek a megadott színkártya, illetve a doboz színjelölésétől.

A gyalult anyagoknál a portalanításon kívül nincs más tennivalónk, hacsak nem akarunk a fának igényesebb felületet adni, mert akkor 150-es csiszolópapírral érdemes átcsiszolnunk. Azért, hogy a gombásodástól ne kéküljön a bútor, érdemes alapozóval kezelni. Száradás után kétszer kenjük át. A száradási idő hőmérséklettől, páratartalomtól függően 8-24 óra közötti

A viaszos faápoló

Ma már többnyire mesterséges úton állítják elő a faviaszt. A készítésénél felhasznált növényi olajoknak köszönhetően a faviasz-készítmények állnak legközelebb a természethez. UV-szűrősek, emellett a legalkalmasabbak a tartós kültéri favédelemre. A bevonó anyag, mivel víztaszító viaszfajtával dúsított, mindenféle hazai és egzotikus fafajták belső és külső víz elleni védelmére alkalmas. Légáteresztő, biztos szellőzést ad a faanyagnak. Teljes UV-védelmet azonban csak három réteg felvitele ad. Nem szabad hígítani, ha felújításhoz használjuk, akkor a szín kopásától függően egyszer vagy többször kell ecsettel felvinni a felületre. Erősen elöregedett felületen érdemes a fát impregnáló olajjal előzetesen kezelni.

Védelem festékkel

Az olajfestékek a fafelület teljes simítására, kiegyenlítésére alkalmasak. Az új fafelület kezelését lenolajos beeresztő oldattal kell kezdeni. A festéket azután a tökéletes védelem érdekében két rétegben kell felvinni.

Lakk lazúrok

A lakk lazúrok speciális alkid kötőanyag és szerves oldószer alapú bevonatok, amelyek a fa felületén áttetsző UV-védő filmet képeznek. Emellett viaszt is tartalmaznak, ami megnöveli a bevonat víztaszító képességét. Biztosítja a fa méretének állandóságát, tehát nedvesség hatására nem zsugorodik és nem is duzzad meg.

Érdemes odafigyelni a fa felületekre, mert a gondoskodást hosszú tartóssággal hálálják meg. Ha további tippekre kíváncsi, érdemes facebookos oldalamon is körülnézni.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...