Nem mindig ártalmas az, ha lélegzik az ablakrés

Ablakfelújítás – Nem mindig ártalmas az, ha lélegzik az ablakrés

Egyetlen előnye mégis volt a régi, mai fogalmaink szerint már rosszul záródó ablakoknak: akár egy óra alatt teljesen kicserélődik rajtuk keresztül a lakás levegője. A friss levegőnek persze az az ára, hogy eközben az utcát fűtjük. A túlszigetelt lakásokban azonban előfordulhat, hogy nincs elég friss levegő. Fejfájás, szén-monoxidmérgezés, vagy penész is lehet a vége, ha nem figyelünk oda.

Egy átlagos, 60 négyzetméteres lakásban, amelynek még hagyományos nyílászárói vannak, a meglévő réseken át óránként egyszer kicserélődik a levegő. Egy felnőttnek óránként minimum 20 köbméter, de inkább 30 köbméter friss levegőre van szüksége, és egy régi ingatlanban nincs is gond ezzel.

Ha viszont ablakcsere révén új, hőszigetelő nyílászárókat szereltünk be, a lakás levegőjének mindössze egytizede cserélődik ki egy óra alatt, ami nyilvánvalóan kevés. Az elégtelen szellőzés miatt nem vezetődik el a lakás nedvessége sem, a sarkok lassan elkezdenek penészedni, gombásodni, de ami még rosszabb, légúti panaszok, allergiás tünetek lépnek fel.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy azért fáj a fejük otthon, mert nincs elég levegőjük, és persze azért, mert az új ablakot ritkán nyitják ki a takarékoskodás miatt.

Még kockázatosabb, ha valaki csak félig-meddig szigetelteti az otthonát, de a kazán vagy a cirkófűtés cseréjére már nincs gondja. Egy ilyen értelemben túl jól szigetelt házban a cirkó biztosan nem kap elég oxigént az égéshez, de a kéménybe kötött kazánok sem, vagyis ezek a lakók elől szívják el a levegőt.

Jó esetben kerül egy szellőző az új ablak vagy ajtó mellé, ami nem feltétlenül elég. A rosszul égő tüzelőberendezés szén-monoxid-mérgezést okozhat, a kockázatokat növeli, ha a lakásban nagy teljesítményű szagelszívó is üzemel, továbbá nincs szén-monoxid-mérő.

Van megoldás?

Külön egységként érdemes gondolni a szigetelésre, külön a fűtésre és külön a szellőzésre. Ha már a szigetelés megvan, akkor kettőscsövű kondenzációs gázkazánt érdemes beszereltetni, amely a külső csőben kapja az oxigént a szabadból, a belsőben száll ki az égéstermék.

A berendezés nem csak biztonságosabb, hanem energiatakarékosabb is. Ha már a szigetelésre rászántuk a pénzünket, nem jó takarékoskodni a szellőztetésen. Ilyenkor érdemes akár hővisszanyerős szellőztetőt is alkalmazni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...