Nem világos valami egy ingatlanhirdetésben? Akkor tisztázzuk a fogalmakat! II.

Ablakfelújítás – Nem világos valami egy ingatlanhirdetésben?

Lakásvásárlás során számos olyan kifejezéssel találkozhatunk, amelyekről ha hallottunk is, nem biztos, hogy pontosan tudjuk a jelentésüket. Ezek közé tartozhat a különböző helyiségek elnevezése, az erkély–loggia közti különbség, az épületek szerkezetére vonatkozó kifejezések pontos jelentése. Ugyancsak fontos lehet tudni, hogy milyen különbségek vannak az egyes komfortfokozatok között. Ezeket gyűjtöttük most össze cikksorozatban segítségképpen. Cikkünk első részét erre találja meg. 

Belső helyiségek

A lakás legáltalánosabb helyisége a szoba, amelynek minimális alapterülete 12 négyzetméter, legalább egy ajtaja és egy közterületre, udvarra, kertre vagy üvegezett verandára nyíló ablaka van. Ezen túl fontos, hogy fűthető legyen és rendelkezzen egy minimum kétméteres egybefüggő falfelülettel is. Félszobáról akkor beszélünk, ha egy helyiség alapterülete nem éri el a 12 négyzetmétert, de meghaladja a 6-ot és a szobához hasonló paraméterekkel bír. Az előszobát követő, a helyiségek előterét alkotó ablaktalan lakóhelyiség neve hall, melynek területe minimum 8 négyzetméter. Ehhez hasonló kifejezés az alkóv, ami azonban a nappaliból nyílik, szintén ablaktalan, a hallnál kisebb, de minimum 6 négyzetméteres helyiség. Eredetileg pihenő, dolgozó vagy könyvtár funkciója volt.

Külső terek

A lakáshoz tartozó külső terek közül leggyakrabban az erkély és a loggia fogalma okozhat zavart. A hasonlóság ellenére erkélyről akkor beszélhetünk, ha az, az épület homlokzatából kiugrik, így csak egyetlen fallal kapcsolódik a lakáshoz. A loggia-t ezzel szemben legalább három oldalról fal veszi körül, így a lakás homlokzatán nem lóg túl. A szintén hasonló értelmű terasz alatt pedig minden esetben alátámasztás van, pl. egy másik lakás vagy kiépített alap.

Komfortfokozatok

A komfortfokozat a lakásnak a közművekkel, fűtéssel, vizes helyiségekkel és egyéb kényelmi berendezésekkel való ellátottságára utal. Összkomfortos egy lakás, ha van legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főző- és vizes helyiségei, WC-je, valamint közművesített, melegvíz ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik. Központos fűtési módnak tekinthető a távfűtés, egyedi központi fűtés vagy cirkófűtés. Komfortos lakásnál is a fenti feltételeknek kell teljesülniük, de központos fűtés helyett egyedi fűtési mód – szilárd vagy olajtüzelésű kályha, elektromos kályha vagy gázfűtés – is megengedett. Félkomfortos egy lakás, ha van legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főzőhelyisége, fürdőhelyisége, vagy WC-je, villany és vízellátása valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik. Komfort nélküli kategóriába sorolható az a lakás, amely a félkomfortos feltételeknek nem felel meg, de van legalább 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főzőhelyisége, lakáson kívüli WC-je, egyedi fűtési módja és vízvételi lehetősége. 

Amennyiben a legnagyobb szoba mérete is kisebb, mint 12 négyzetméter – de legalább 6 –, van ablaka vagy üvegezett ajtaja, fűthető és akár a lakáson kívül is, de van WC és vízvételi lehetőség, abban az esetben szükséglakásról beszélünk. Azokat az összkomfortos lakásokat pedig, amelyekben két vizes helyiség és két WC van, duplakomfortos lakásnak hívjuk. 

Ha további információkra lenne szüksége, olvassa el cikkünk előzményét és folytatását, de facebookos oldalunkat is jó szívvel ajánljuk!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...