Nem világos valami egy ingatlanhirdetésben? Akkor tisztázzuk a fogalmakat! III.

Ablakfelújítás – Nem világos valami egy ingatlanhirdetésben?

Lakásvásárlás során számos olyan kifejezéssel találkozhatunk, amelyekről ha hallottunk is, nem biztos, hogy pontosan tudjuk a jelentésüket. Ezek közé tartozhat a különböző helyiségek elnevezése, az erkély–loggia közti különbség. Ezeket gyűjtöttük most össze cikksorozatban segítségképpen. Cikkünk első részét erre, második részét pedig erre találja meg.

Modern kifejezések

Az utóbbi időben számos új kifejezés jelent meg az ingatlanhirdetésekben, amelyek pontos jelentése nem mindig egyértelmű. Ide tartozik az apartmanház, ami az amerikai angolban egyszerű társasházat jelent, a magyar nyelvben viszont a rövidebb időre kibérelhető lakásokat hívják így.

Az egykori gazdasági, ipari, raktár jellegű épületekből kialakított lakásokat hívjuk loft lakásnak. Ezek jellemzője a nagy alapterület és nagy belmagasság, a nagy egybefüggő terek és nagyméretű ablakok. Magyarországon ilyen funkcióváltáson túljutott lakásra csak néhány példát találunk, előfordul azonban az is, hogy hasonló megoldással modern irodákat alakítanak ki. A szintén inkább marketingfogásként használt resort kifejezéssel a beruházók a lakópark üdülőövezet-érzését akarják közvetíteni. Az ilyen helyeken előtérbe kerülnek a wellness, fitnesz, rekreációs szolgáltatások és a nagyméretű egybefüggő zöldterületek. Mostanában egyre elterjedtebb a stúdiólakás kifejezés is, ami tulajdonképpen a garzon divatosabb elnevezése, azzal a különbséggel, hogy míg garzonlakásról legfeljebb 40 négyzetméteres alapterületig beszélhetünk, a stúdiólakás akár 70–80 négyzetméteres egy szobás lakást is jelenthet.

Energetikai szempontból az elmúlt évtizedekben került be a köztudatba a passzívház szó. Az ilyen minősítésű házakban nincs hagyományos fűtő berendezés, a kiemelkedő hőszigetelésnek köszönhetően a megfelelő belső hőmérséklet napsugárzásból illetve a benti műszaki eszközök és emberek hőkibocsátásából érhető el. Az ökoház fogalma nincs pontosan definiálva, ha az épület természetes anyagokból készült, esetleg bizonyos fokú megújuló energiát is használ, már ökoháznak nevezhető. Az összes közül az egyik legújabb az okosotthon kifejezés, ami a lakás magas fokú automatizáltságára utal, melynek során az egyes funkciók – fűtés, hűtés, biztonsági kamerák és egyéb háztartási készülékek – akár távolról, mobiltelefonon keresztül is vezérelhetők.

Így számítunk alapterületet

A lakások alapterületének meghatározásánál előfordul, hogy a belmagasság vagy a helyiség jellege miatt a terület nem számít teljes értékű lakótérnek. Ilyenkor az alapterület csak részben számít bele a hasznos alapterületbe. Főleg tetőtéri lakások esetében, a 190 cm-nél alacsonyabb belmagasságú területek csak 50%-ban vehetők figyelembe. Ugyancsak fél négyzetméternek számíthatjuk be a garázst, pincét vagy a teraszt és az erkélyt. Ez utóbbiak esetében az elfogadott arány az, hogy ha a terasz 20 négyzetméternél nagyobb, akkor a 20 négyzetméter alatti részt felében, az afölötti területet egyharmados arányban számíthatjuk bele a hasznos alapterületbe.

Ha további információkra lenne szüksége, olvassa el cikkünk első és második részét, de facebookos oldalunkat is jó szívvel ajánljuk!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...