Nyaralók téliesítése II.

Ablakfelújítás – Nyaralók téliesítése II.

Az alábbiakban egy olyan vállalás menetét próbáljuk felvázolni, amelyet nem biztos, hogy mindenkinek feltétlen jó szívvel ajánlható. Könnyen lehet, hogy végül drágább lesz a leves, mint a hús. A nyaralók, víkendházak téliesítéséről lesz szó. A cikk első részét itt olvashatja el.

Olcsót vagy jót? 

Ha mindaz, amit a korábbi cikkben felvázoltunk, megvan, el kell gondolkodnunk a fűtési technológián. Legegyszerűbb és pillanatnyilag a legdrágább a villanyfűtés. Ehhez ellenőriztetni kell, hogy az elektromos hálózat bírja-e majd ezt a terhelést. Ha nem, akkor a vezetékeket és a villanyórát is ki kell cseréltetni; kétségtelen előny azonban, hogy nem kell kéményt építeni. 

Az összes többi esetben viszont kell. A legolcsóbb, de legkényelmetlenebb megoldás szerezni egy öreg vaskályhát, építeni egy falazott kéményt és szénnel, fával, faforgáccsal fűteni. A kandalló tüze varázslatos lehet, de hatásfoka az összes fűtési megoldás közül a lehető legrosszabb, vagyis normális téli fűtésre nem alkalmas. Jutányos megoldás, ha szerencsénk van, és tudunk szerezni egy bontott cserépkályhát. Ennek előnye a vaskályhával szemben az, hogy viszonylag hosszú ideig tartja a meleget. 

Szigorú engedélyeztetés 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van vezetékes gáz az utcában, netán a házban, akkor akár cirkófűtést is csináltathatunk. Ezt azonban terveztetni kell, ha nem volt, gázórát kell felszereltetni, s az egész berendezést a gázművekkel át kell vetetni. 

Az említett megoldások mindegyikéhez kéményt kell építtetni, amely az említett falazásos technológián kívül készülhet betonelemekből (ezeket belül samottbélés borítja); de létezik hőszigetelt falú, rozsdamentes acélból készülő kémény és úgynevezett szerelt elemes fémkémény is. A kéményt azonban szakértővel kell megterveztetni, elkészülte után pedig a területileg illetékes kéményseprő vállalattal ellenőriztetni és átvetetni. 

Már akár be is költözhetünk, hacsak adminisztratív akadályok nem gátolják ezt meg. Üdülőövezetben ugyanis egészen biztosan nem fogunk lakás-használatbavételi engedélyt kapni, vagyis legföljebb üdülőövezetből lakóövezetté átminősített helyen lakhatunk – legálisan.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.