Nyáron is hűvösben – mire kell figyeljünk?

Ablakfelújítás – légkondicionálás

Sokan már tisztában vannak azzal, hogy a rossz, elöregedett, nehezen záró ablakok télen jelentős kiadással járnak. De talán nem mindenki kapcsolja ezt a tényt össze azzal, hogy nyáron a légkondicionáló is többet fogyaszt, ha a rossz ablakon keresztül bejön a meleg. Nemcsak a fűtésen, a nyári villanyszámlán is sokat veszíthetünk, ha nem megfelelő állapotban van az ablakunk. Mire érdemes még odafigyelni, ha légkondicionálót használunk?

A legnyilvánvalóbb előnye a légkondicionálónak, hogy nyáron nagyon jólesik a forró kánikulából a kellemesen hűvös levegőjű, légkondicionáló berendezéssel ellátott helyiségbe betérni. Azonban ennek vannak hátrányai is. Szerintem érdemes megismerkedni a kockázatokkal is, mielőtt a hőség miatt rohanunk a műszaki kereskedésbe a légkondiért. Persze nem teszek úgy, mintha a légkondi egy előnyös hatásokkal nem is rendelkező veszélyforrás lenne, elismerem, vannak a léghűtésnek pozitív hatásai is. Magam azonban a természetes szellőzés híve vagyok, különösen, ha ezt fa ablakokkal teremthetem meg.

A léghűtés pozitíviuma például, hogy számos statisztikai elemzés bizonyítja: mióta egyre elterjedtebbek a léghűtő berendezések, jelentősen csökkent a hőártalmak számlájára írható halálesetek száma. A kellemes hőmérsékletben jobb hatásfokkal lehet szellemi és fizikai munkát végezni. A légkondícionálók alkalmazásával (és persze egy alapos, jó szellőztetéssel is) kiküszöbölhető a meleg levegő koncentrálóképességet gyengítő hatása.

A klímaberendezés működéséről tudni érdemes, hogy alapvetően nem légcserén, hanem hőcserén alapul. Azaz használata nem helyettesíti az alapos szellőztetést. Hiába használunk légkondícionáló berendezést, ha közben nem szellőztetünk, az állott levegő ugyanazokat a hatásokat okozza, mint a légkondi használatának mellőzésével. Vagyis a légkondícionáló berendezés nem frissíti a levegőt, az oxigéntartalmat nem növeli, a bent rekedt kórokozókat nem távolítja el (kivételt a speciális légszűrő funkcióval ellátott készülékek jelentenek).

A légkodni miatt kialakuló túl száraz levegőnek negatív élettani hatásai is vannak. A nyálkahártyák szárítása kellemetlen tüneteket okozhat. A légutak nyálkahártyájának kiszárítása az ajkak és a szájüreg szárazságát eredményezi, és köhögést is kiválthat. A szem szárazsága kipirosodást, égő, viszkető, szúró érzést okoz, gyakran következményes kötőhártyagyulladással.

Talán a legközismertebb, a légkondícionálókkal kapcsolatba hozható megbetegedés az ún. legionárius kór, amelyről a kiváltó kórokozó a Legionella pneumophilia nevet kapta. A legionárius betegség 1976-ban ütötte fel fejét az Amerikai Egyesült Államokban, egy olyan találkozón, ahol Vietnamban harcolt veteránok vettek részt. A résztvevők közül több mint 200-an betegedtek meg, és igen magas volt a halálozási arány. A későbbi vizsgálatok mutatták ki, hogy az új baktérium a légkondicionáló berendezés működéséhez szükséges vízből került a levegőbe, majd ezen a módon fertőzte meg a katonákat.

A légiós betegség influenzaszerű tünetekkel jár, melyek 2-3 nap lappangási idő után jelennek meg. Ezután a szervezet súlyos megbetegedésére utaló idegrendszeri és vesebetegségekre utaló tünetek jelentkeznek. A legkifejezettebb a tüdő érintettsége, amely súlyos tüdőgyulladás formájában, annak jellemző tüneteivel zajlik: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés. A legionárius kór kezelése antibiotikumokkal lehetséges.

De nem csak ennyire komoly betegségek forrása lehet a légkondícionáló berendezés. A nyári megfázások, torokgyulladások, arcüreg- és fülgyulladások hátterében is legtöbbször a levegő hűtéséről gondoskodó eszközök állnak.

Mindez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az enyhet adó készülék alkalmazásáról. A titok abban rejlik, hogy ismerni kell az ésszerű használat szabályait. A fertőzések úgy kerülhetők el, ha követjük a gyártók utasítását, és az előírt időszakonként a megfelelő módon, szakemberek segítségével végezzük el a karbantartást. Az ellenőrzés általában fél évente vagy évente javasolt, hogy a készülék nyújtotta előnyöket komplikációk nélkül zavartalanul élvezhessük.

Nagyon fontos, hogy csak annyira hűtsük le környezetünket, amennyire feltétlenül szükséges, és soha ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a készülék által fújt levegő sugarában. A túlzott mértékű és gyakori hőmérsékletingadozás gyengíti az immunrendszert, és fogékonnyá teszi a szervezetet olyan betegségek iránt is, amelyek kórokozói nem feltétlenül a légkondicionáló berendezésből származnak. Tehát a fő elv a mértékletesség és a rendszeres karbantartás, amelyekkel a komplikációk elkerülhetők.

A rendszeres karbantartásnál pedig fontos, hogy odafigyeljünk az ablakokra is, mert ha nem, rossz hatásfokkal, nagyon drágán és döntően fölöslegesen üzemeltetjük a légkondicionálót.