A nyitva hagyott ajtó szinte hívogatja a betörőt

Ablakfelújítás – A nyitva hagyott ajtó szinte hívogatja a betörőt

Itt a strandidő, az iskolák bezártak, a családok nyaralnak vagy készülnek erre. A rendőrség idén is hasznos tanácsokkal látta el a lakosságot a betöréses lopások megelőzésére.

A hosszabb időre üresen hagyott ház nagy csábítás a betörők számára, érdemes tehát ügyelni a biztonságra elutazás előtt. Teljes biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők dolgát. A rendőrség felhívja a figyelmet, indulás előtt nézzünk körül az udvaron, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül ne maradjon kint létra, kerti bútor. Ezeket tároljuk zárható helyen. Ha riasztórendszerrel ellátott a lakásunk, mindenképp aktiváljuk.

A közösségi média egyre népszerűbb, szívesen osztjuk meg a nyaralási képeket – gyakran még a helyszínről – ismerőseinkkel. Ám ezeket nem csak a rokonok láthatják, hanem a potenciális betörő is, tehát próbáljuk minél kevesebb emberrel tudatni, hogy hosszabb időre üresen hagytuk otthonunkat.

Amennyiben csak rövid időre hagyjuk el lakásunkat akkor is mindig zárjuk be az ajtót, a nyári időszakban ugyanis akár a szellőztetés céljából nyitva hagyott nyílászárókat kihasználva zavartalanul jutnak be a lakásba a rosszakarók. Elképzelhető az is, hogy fel sem tűnik a nem kívánt látogató érkezése. Amíg a kertben dolgozunk, a nyitva hagyott kapun keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonunkba, és észrevétlenül távozhat értékeinkkel együtt.

A szúnyogháló nem a betörőktől véd!

Nyáron könnyebb dolguk van a betörőknek, mint gondolnánk. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a bűncselekményeket.

Részlet egy rendőrségen tett feljelentésből: A mai napon X. Y. bejelentést tett, mely szerint ismeretlen személy a házuk hátsó ajtajának szúnyoghálóját benyomta, az ajtón belül a zárban hagyott kulccsal az ajtót kinyitotta, és a lakásba bemenve eltulajdonította a nappali helyiségben, a cipősszekrényben elrejtett kb. 250.000,- Forintot és kb. 150-170 eurót.

Több, a fenti esethez hasonló bűncselekmény vált ismertté a közelmúltban a rendőrség előtt. A nyári időszakban sokan ugyan bezárják a lakásajtót, de a szúnyoghálós kitekintőablakot a szellőztetés érdekében nyitva hagyják. Hasonló szokás a ritkábban használt bejárati ajtókban belülről a zárban hagyott kulcs. E két körülmény együtt megkönnyíti a betörők „dolgát”, hiszen a szúnyoghálót leszakítva, az ablakon benyúlva kulccsal nyitható a lakás, „szabad az út”. Odafigyeléssel ezek a bűncselekmények is megelőzhetők: nyári melegben se aludjanak nyitott ajtó, ablak mellett! Csak a ráccsal felszerelt nyílászárókat hagyják nyitva!

Napközben is használják a mechanikai védőeszközöket! Értéktárgyakat, készpénzt, mobiltelefont ne hagyjanak nyitott ajtó, ablak közelében!

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.