Odafigyeléssel sokat spórolhatunk

Ablakfelújítás – szökik az energia

Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk, hűtünk, mosunk, vagy egy ebédet megfőzünk, észrevétlen olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre és pénztárcánkra. Kár, hogy ezek a döntések jórészt titkosak: épületeink, lakásunk ésszerű üzemeltetése, energiatudatos és hatékony használata, valamint szokásaink, igényeink rendszeres felülvizsgálata számos energia-megtakarítási lehetőséget kínál. Nem kell sem a komfortról, sem a kényelemről lemondani, a takarékosság nem jelent spártai szigort. Mire is gondolok?

Nem biztos, hogy valamennyien tudjuk, de az Európai Unióban ma a teljes energiafogyasztás csaknem 40 százalékát az épületek üzemeltetésére fordítják az emberek. Nem kell ezt hosszan magyarázni, mindenki tudja, hogy az energia egyre drágább és a hagyományos energiahordozó-készletek végesek. Elfogy a fosszilis energia, egyelőre alternatívája sem nagyon van, amíg pedig ég, a környezetet is egyre nagyobb mértékben károsítja.

Számok, tények az energiáról

Létkérdés, no és egyre inkább pénzkérdés is, hogy takarékoskodjunk az energiával. Ma egy átlagos magyar háztartás összes személyes kiadásainak körülbelül egyhetedét a villany-, gáz- és vízszámlák kifizetésére fordítja. Ez az átlag, van, aki ennél sokkal többet. Pedig mindenki számára adott a lehetőség, hogy energiatakarékossá tegye otthonát, és elkezdjen spórolni a fűtésszámlán.

Szintén statisztikai adat, hogy csak nyílászáróink szigetelésével évente 140 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátunk a levegőbe. Ez nem csak környezetkímélő, de a pénztárcánk is meghálálja.

Maradjon kényelmes a lakás

Néha az is elég, ha jobban odafigyelünk energiafelhasználásunkra. Ha például havonta követjük energiaszámláinkat, akkor idejében észrevehetjük, hogy egy rosszul működő berendezés miatt megugrott a fogyasztásunk, és közbeléphetünk.

Többeknek azonban érdemes megszívlelni az energia-megtakarítási javaslatokat, hogy a számlán is jól észrevehetően jelentkezzék a spórolás. Nem ridegtartásról van szó, nem pokrócba bugyolálva kell reszketni otthon. Csak ízelítőül: Ha csak 2 °C-kal csökkentjük lakásunk hőmérsékletét, évente 10–25 ezer forintot spórolhatunk meg. Ennek inverze, ha emeljük 2 °C-kal a hűtőnk hőmérsékletét, évente többezer forintot nyerünk. Ha fürdés helyett zuhanyozunk, vízben és áramban több mint százezer forintot spórolhatunk meg évente. Több ezer forintot érhet évente, ha műszaki eszközeinket kikapcsoljuk, és nem hagyjuk standby állapotban.

Megtakarítás a nyílászárókon

Természetesen az energiaszámlán megspórolt pénzt jelenthet, ha odafigyelünk ablakunkra, ajtóinkra. A nyílászárók esetében a réseken, a tok mentén és az üvegen keresztül egyaránt kiszökhet az értékes energia. A régi épületek nyílászáróinak állapota általában nem megfelelő, az ablakok, ajtók kevésbé jól záródnak, ami az épület hőveszteségének akár 10–25 százalékát is okozhatja.

A meglévők felújításával, szükség esetén új nyílászárók beépítésével a hőveszteség akár a negyedére csökkenthető. Ezáltal nemcsak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken. Ha ez a szükséges lépés, az új ablak kiválasztásakor mindig a teljes ablakszerkezet, tehát a keret és az üvegezés együttes hőátbocsátási tényezőjét vegyük figyelembe. Ezt az Uw (window) érték jelöli, míg az üvegezését az Ug (glass), a keretét pedig az Uf (frame) érték adja meg.

Őrizzük meg a régit!

Ha a régi ablakok huzatosak, rosszul záródnak, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy le kell cserélni őket. Ha nyílászáróink alapvetően jó állapotban vannak, kisebb javításokkal, némi asztalosmunkával és a rések utólagos tömítésével a régi faablakok, -ajtók megmenthetők. Én ezt szoktam javasolni a legtöbbször. Ez nem csak költségkímélő, de környezetbarát megoldás is, hiszen így a régi ablak tovább életben tartható, az új ablak gyártási, szállítási költségei és az ezzel járó környezetterhelés is megspórolható. Tudom, felújítás után a régi nyílászáró is remekül fog szigetelni.

Szigetelő profilok

Tartós megoldás, ha a rosszul záródó, megvetemedett szerkezeteket asztalosmunkával újraillesztjük, majd az így előkészített keretekbe vájatot (hornyot) marunk. A szigetelőprofil ebbe a horonyba kerül. Ezzel a módszerrel akár újabb 10 évre megbízhatóan működő, remek nyílászárókat kapunk. Ne feledjük hogy a régi fa ablakoknak lelke van!