Olcsóbb megoldás lehet és kiválthatja a klímát is

Ablakfelújítás – Olcsóbb megoldás lehet és kiválthatja a klímát is

Hiába tudjuk, hogy jó nyílászárókkal télen-nyáron rengeteg energiát takaríthatunk meg, a csere költsége sokakat elrettent. Az ecsettel felhordható folyékony műanyagbevonat erre lehet megoldás a közeljövőben.

Az épület fűtésére-hűtésére szolgáló energia 10-40 százaléka függ a nyílászáróktól: ha régi típusú vagy egyrétegű az ablak és az ajtó, átlagosan ennyivel több pénz mehet el fűtésre, illetve hűtésre. Az Egyesült Államokban a lakástulajdonosok évente 50 milliárd dollárt veszítenek a rossz minőségű nyílászárók miatt. Ezért az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriuma (Berkeley Lab) azt a feladatot tűzte ki kutatói elé, hogy a kémiát kreatívan alkalmazva találjanak megoldást a problémára. Elő is álltak egy olyan folyékony műanyag képletével, amit ecsettel vagy hengerrel lehet felvinni az ablaküvegre, és megszáradva hővédő bevonattá alakul – a művelet a jelenlegi ablakfóliák árának töredékéből megoldható lenne.

A kifejlesztett bevonat szelektálja a napsugarakat: a hőt közvetítő infravörös sugarakat visszaveri az égbolt irányába, a látható fényt viszont átengedi. A bevonat drasztikusan javítja a meglévő ablakok hatásfokát, és tetszés szerint belül is használható, ekkor a lakás melegét nem engedi ki. Egy mindenki számára elérhető megoldás csak az Egyesült Államokban évi 35 milliárd kilowattóra megtakarítást hozna. Ez a szén-dioxid-kibocsátást 24 milliárd kilogrammal csökkentené, ami olyan, mintha 5 millió autóval kevesebb futna az utakon, és szennyezné a levegőt.

Az újszerű elgondoláshoz különleges anyag kell

A Berkeley Lab módszerének alapja egy különleges, elágazó szerkezetű polimer (műanyag), amely mikroszkóp alatt leginkább palackmosó keféhez hasonlít: molekulákból álló merev lánc alkotja a központi szárat, amelynek két oldalán sörteszerűen rendeződnek el az atomok. Ezek a kristályok szerkezetükből adódóan ugyanis kölcsönhatásba lépnek a fénnyel: befolyásolják a látható fény, azaz az emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás különféle hullámhosszainak visszaverődését, és ennek következtében nem kémai, hanem fizikai eredetű színek alakulnak ki.

A program következő célja a forradalmian új felfedezések kereskedelmi termékké alakítása az energiahatékonyság fokozása érdekében. Munkatársaival azon dolgoznak, hogy a festhető polimerbevonatot mielőbb piacra lehessen dobni, és a termék ára maximum 16 dollár (4400 Ft) legyen négyzetméterenként. Ez az ár más országokban is versenyképes lenne.

Ha további információkra van szüksége, ajánlom, nézzen körül facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...