Öntisztító ablak? Mire jó az?

Ablakfelujitas – Öntisztító ablak? Mire jó az?

Városaink levegőjét kipufogógázból és az ipari kibocsájtásból származó nitrogénoxidok szennyezik. Ezek elsősorban légzőszervi panaszokat okoznak, de még az épületeket is károsítják. Meglepő lehet, de igaz: már léteznek olyan termékek, ahol a megfelelő módon bevont felület képes a káros gázok több mint 85 százalékának a szétbontására is.

Az ilyen termékeken az üveg specialitása az a könnyen tisztuló bevonat, mely minden kétséget kizáróan a háziasszonyok álma. A szerves szennyeződéseket az esővíz egyszerűen lemossa, így az ablaküveg tisztítása egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán szükséges. A háromrétegű, kripton gáztöltésű hőszigetelő üvegezés segítségével az ablakon keresztül fellépő hőveszteség mintegy 25%-kal csökkenthető.

Mi van mögötte?

A fotokatalitikus reakció teszi lehetővé a káros anyagok kiszűrését, melynek során a természetes napfény segítségével hidroxilgyökök képződnek. Az ily módon aktivált felület képes a levegőben található, egészségre veszélyes anyagokat semleges nitrátokká (gipsszé, mésszé) alakítani.

Az öntisztulás elve

A bevonat működési elve, hogy a víz nem cseppekben áll meg, hanem leheletvékony filmet alkot a teljes felületen. A csapadékvíz így fellazítja a szennyeződés-részecskéket, majd nagy részüket azonnal le is mossa. Ezáltal az egyes felülettisztítások közötti idő jelentősen meghosszabbodik, így tekintélyes költségmegtakarítás érhető el a környezet kímélése mellett.

Ez környezetbarát megoldás?

Alapvetően igen. A környezetvédelem és a fenntartható zöld technológiák használata nem csupán egy trend, hanem olyan szükségszerűség, amelyet eddigi felelőtlenségünk tesz egyre fontosabbá. Azt kell célként magunk elé tűznünk, hogy a környezetünket ne csak a természetes erőforrások felelős használatával, hanem a fenntartható zöld technológiák következetes alkalmazásával óvjuk, és így őrizzük meg a jövő generációk számára. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...