Örök téma cégeknek beruházáskor: felújítás vagy karbantartás?

Ablakfelújítás – Örök téma cégeknek beruházáskor: felújítás vagy karbantartás?

A cégek életében a beruházás szó alapvetően kétféle tevékenységet takar a számviteli törvény meghatározása szerint: új tárgyi eszköz létesítését, illetve meglévő eszközben az eredetileg megtestesülő hasznok növelését szolgáló tevékenységet bővítésen, átalakításon, élettartam- vagy teljesítőképesség-növelésen keresztül.

A törvényi definíció alapján a felújítás tehát egy többé-kevésbé elhasználódott eszközt feltételez, amelyből már javarészt vagy teljesen kinyertük az eredetileg benne megtestesülő hasznokat (az eszköz nullára vagy maradványértékre íródott), a felújítás elvégzése révén ugyanakkor növekszik az eszközből a jövőben kinyerhető hasznok mennyisége („a jövőben gazdasági előnyök származnak”) az eredetihez képest. Felújításnak minősül még az is, ha mindezt korszerűsítés révén tesszük meg.

Bár a beruházás és felújítás közti különbségtétel nem mindig egyértelmű, különösen, hogy – mint láthatjuk – a beruházás és a felújítás fogalma is tartalmazza az élettartam- és a teljesítőképesség növelését, a probléma éle tompítható azzal, hogy számvitelileg a két fogalom egyként kezelendő mind elszámolás, mind bemutatás szempontjából: mérlegképes tárgyi eszközt eredményeznek, amelyet az üzembe helyezéséig a beruházások, felújítások mérlegsoron kell bemutatni.

A karbantartás gazdasági tartalmában jelentősen eltér az előző kettőtől: a karbantartás tevékenysége révén mindösszesen annyit érünk el, hogy az eszközben eredetileg megtestesülő hasznokat valóban képesek leszünk kinyerni abból (például egy autóban rendszeresen olajat cserélünk, egy fa ablakot 4-5 évente újrafestünk stb.).

Konklúzióként leszűrhetjük tehát, hogy a törvény fogalmi rendszerében a beruházás és a felújítás hozzáadott plusz hasznokat eredményez, míg a karbantartás lehetővé teszi az eredeti hasznok kinyerését a szóban forgó eszköz vonatkozásában.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon is nézzen körül.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...