Öt hiba, amitől sokkal kisebbnek tűnhet a lakása

Öt hiba, amitől sokkal kisebbnek tűnhet a lakása

Legyen szó egészen kicsi, de akár nagy térről is, általában senki nem szereti kicsinyíteni azt. Viszont néha mégis előfordul egy-két olyan lakberendezési baki, aminek a hatása az, hogy jóval kisebbnek tűnik a lakás vagy a szoba.

Vegyük sorra, hol hibázunk, amitől kisebbnek tetszik egy újonnan belépő vendégünknek a lakásunk.

  • Nincs megfelelő világítás: ez főleg télen fontos, hiszen nem jut be elég napfény a lakásba. Ennek javítására szabaduljon meg a hatalmas, nehéz anyagú függönyöktől, helyette válasszon inkább egy könnyed anyagot, ami átereszti a fényt. Tisztítsa gyakran az ablakot, hiszen minden egyes fénysugár, ami a szobába süt, tágítja a teret. Az ablak előtti részt is hagyja szabadon, ne engedje, hogy a fény útját bármi is elállja.
  • Túl nagy vagy túl kicsi bútorok: egy 30 négyzetméteres lakásba nem tanácsos királyi ebédlőasztalt venni, hiszen a tér szűkítésével járhat és kellemetlenül jöhet ki. A bútorok formájával is lehet játszani: az alacsonyabb ágy vagy kanapé lefelé irányítja a tekintetet, így a belmagasság sokkal nagyobbnak tűnik. Ha képekkel vagy tükrökkel akarja feldobni az enteriőrt, akkor ezeket is érdemes lejjebb elhelyezni. Így a megfelelő arányokat betartva akár 20 centiméternyi belmagasságot is nyerhet. Elsőre talán furcsának hangzik, de fontos, hogy olyan bútorokat vásároljon, amiknek van lábuk. Jó, ha a kanapé és az ágy lábai egyaránt jól látszódnak, ettől ugyanis szellősebb lesz a szoba, és nem utolsósorban több fényt enged át.
  • A többfunkciós bútorok hiánya: fontos, hogy úgy próbáljunk meg bútort választani, hogy legyen az asztal kinyitható, a kanapé ágyneműtartós. Rengeteg olyan praktikus tárgy és ülőalkalmatosság van, ami tárolóként is funkcionál. Lehetőleg dugjon el mindent a kíváncsi szemek elől.
  • Sötét dekorációk, használata: a sötét összenyomja a teret, ezzel mindenképpen kell számolni, ezért fontos, hogy olyan dekorelemeket használjunk, ami világos vagy a megfelelő helyeken sötét.
  • A túl zsúfolt előszoba: ezzel lehet a legegyszerűbben segíteni a kicsiség érzésén, hiszen ha hazaérkezéskor zsúfolt előszobába toppanunk, akkor már a belépéskor zsúfolt és diszkomfort érzetünk lehet. Érdemes az első pár négyzetméteren patika rendet tartanunk tehát. Amit nem használ, nyugodtan dobja ki vagy adja oda egy kedves ismerősének, ugyanis a rendetlenség leszűkíti a mozgásteret. A szépen elrendezett belsővel a szeme számára a tér tökéletesen nyitottá válik.

Egyre inkább megfigyelhető trend, hogy az emberek otthoni tere egyre szűkül, így nem csoda, hogy a városokban sokan élnek 20–40 négyzetméteres lakásban. Van, akinek nincs másra lehetősége, valaki pedig eleve nem akar nagyobbat, viszont szeretné kihozni belőle a maximumot. Ahhoz, hogy a lehető legjobban használjuk ki az adott teret, sok esetben kompromisszumot kell kötni. Cserébe viszont egy nagyon szellős, stílusosan berendezett otthona lehet. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...