Öt ok, ami miatt elöregednek a fa ablakok

Ablakfelújítás: Öt ok, ami miatt elöregednek a fa ablakok

A nyílászárók hétköznapi életünk részei, amelyek többféle alapanyagból (főként fából és műanyagból) készülnek. Bár mindegyik igényel karbantartást, különösen érdemes a fa alapanyagokra több gondoskodást fordítani. Összegyűjtöttünk 5 okot, amely miatt gyorsabban öregednek a fa ablakok. 

Ha nincs felületkezelés…

A felületkezelés azért fontos, mert az védi az ablakot. Minden esetben érdemes beépítés után a lazúros és a festett felületeket évente legalább két alkalommal faápoló szerrel áttörölni, ezzel felfrissülnek a felületek.

Húzza le a redőnyt, hiszen az is védi az ablakot

A redőnyünk tudja az ablakok hőszigetelését tovább növelni, akár 10–15%-kal is, ami már igen jó eredmény. A védelem mellett a legnagyobb adomány azonban a redőnyök által kellemes hőérzetben keletkezik, amit nyáron tud igazán értékelni az ember.

Takarítsa az ablakot, mert az is segít

Talán nem kell túlságosan magyarázni, hogy a lakásban felszaporodó por, piszok hátrányosan befolyásolja az ott található tárgyak, így az ablakok élettartamát is.

Szellőztessen!

Elsősorban azért, hogy megszabaduljon a párától. Érdemes lehet a fürdőben akár bukóra is álltani az ablakot hosszabb időre is, ha nincsen párazárós szellőzője. Az is hasznos, ha gondoskodik az olyan helyiségek szellőzéséről, amelyek nem rendelkeznek külön ablakkal. Érdemes lehet szellőzőt szerelni az új típusú nyílászárókra is, ezek ugyanis sokszor túlságosan is leszigetelik a lakást, ami kedvez a pára- és penészképződésnek.

Nézesse át szakemberrel is néha!

Ha olyan problémája adódna, ahol megfordul a fejében, hogy szükséges lehet egy szakember segítsége, akkor ne habozzon, ne várjon, hívjon szakembert, mert ha a hiba sokáig fennáll, az is roncsolja az ablaka állapotát.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.