Öt tipp a helyes szellőztetéshez bármely évszakban

Ablakfelújítás – Öt tipp a helyes szellőztetéshez bármely évszakban

Hogyan szellőztessünk megfelelően? Mert nem teljesen mindegy, mikor és mennyit szellőztetünk. Természetesen nincsenek általános érvényű szabályok arra, mennyi ideig optimális ablakot nyitni egy nap. Néhány dolgot azonban érdemes tudatosítanunk: erről szól e cikkünk.

Számít az, hogy hányan használják el a lakás levegőjét (már a kilégzéssel is több liter párát termelünk egy nap!), mekkorák a helyiségek, és mi termel még párát az otthonunkban – például gyakori főzés, teregetés, sok szobanövény.

Megfelelő napszakban nyissunk ablakot!

Ha forgalmas helyen élünk, próbáljuk a csendesebb napszakokra időzíteni az ablaknyitást, amikor kevesebb szmogot, levegőben kavargó pollent engedünk be a lakásunkba. Válasszuk a késő esti vagy kora reggeli órákat!

Elalvás előtt engedjünk be friss levegőt!

A szellőztetéssel oxigéndús levegő jut a szobába, ez elősegíti nyugodt pihenést. Hideg hónapokban ezzel a helyiség levegőjét hűtjük is egy kicsit, amitől jobban alszunk majd.

Nagy felületen szellőztessünk!

Tárjuk ki a teljes ablaktáblákat, ahol lehet, sőt, lehetőség szerint teremtsünk kereszthuzatot, hogy még intenzívebb legyen a levegőcsere. Öt-tíz perc egyszerre általában bőven elegendő. Ha el is megyünk otthonról, nagy hidegben akkor se hagyjuk nyitva órákra az ablakot. Ezzel ugyanis azt érjük el, hogy a falak túlságosan lehűlnek, amikor pedig a szoba visszamelegszik, párásodni fognak, sőt penész is kialakulhat.

Naponta többször

A szellőztetés gyakorisága szintén attól függ, hogy mennyien és hogyan használjuk az adott helyiséget. Főzés, teregetés közben érdemes rövid időre ablakot nyitni, de az alapszabály mindenképpen (főleg télen), hogy inkább többször, rövidebb ideig szellőztessünk. Így csökkentjük az elkerülhetetlen hőveszteséget, és a szellőztetést nem érezzük majd meg a fűtésszámlán.

Ablaktalan helyiségek

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy sok lakásban nincs ablaka például a fürdőszobának. Itt használhatunk páraelszívót, ha szükségesnek érezzük, de érdemes minél gyakrabban nyitva tartani a helyiség ajtaját, különösen akkor, amikor éppen átszellőztetjük az egész lakást.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...