Öt tipp a sikeres lakásfelújításhoz

Ablakfelújítás – Öt tipp a sikeres lakásfelújításhoz

Itt a jó idő, így sokan gondolkodnak el – ha már a kedvezőbb téli felújítás lehetőségét elszalasztották –, hogy belefogjanak lakásuk megújításába. Fontos persze ilyenkor is átgondolni, milyen lehetőségeink vannak. Ehhez nyújt segítséget öt tippünk a témában.

1. Listázzuk ki a felújítandó elemeket!

A tavaszi nagytakarítás során máris kiválóan felmérhetjük lakásunk állapotát és ekkor pontosan feljegyezhetjük a javítandó, cserélendő, felújítandó bútorokat, ajtókat-ablakokat, készülékeket, helyiségeket. Ez a lista lesz majd az alapja a későbbi felújítási döntéseknek. Állítsunk fel a tételek között fontossági sorrendet, hogy melyek a halasztást nem tűrő feladatok és melyek azok, amelyek csak a szebb, modernebb környezetet szolgálják.

2. Kérjünk árajánlatokat!

A listánkon szereplő tételekhez próbáljunk különféle forrásokból előzetes költségbecslést készíteni. Az eldöntött felújítási munkákra kérjünk be több szakembertől vagy cégtől árajánlatot. Az ajánlatok összehasonlításakor a szolgáltatás / készülék / ajtó-ablak minőségét is vegyük figyelembe. A magasabb minőség hosszabb távon szolgálja ki a lakásunkat, bár lehet, hogy most nagyobb kiadást jelent, mégis megéri inkább azt választani. Sokszor mondjuk, itt sincs másképp: nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb. Hasznosak lehetnek ismerősöktől szerzett ajánlások, megtekinthető referenciamunkák is a megfelelő szakember vagy cég kiválasztásához.

3. Nézzünk bele pénztárcánkba!

A szolgáltatások / termékek megrendelése előtt gondoljuk át alaposan anyagi lehetőségeinket. Van-e elegendő saját pénzünk a kivitelezés finanszírozásához? Esetleg részben vagy egészben banki hitelből szeretnénk a felújítást megvalósítani? Fontos ennek a kiválasztásánál, hogy ne csak a hitel kamatára, hanem a THM-re (teljes hiteldíj mutató) is figyeljünk, hiszen ez tartalmazza a kamat mellett az összes, kölcsönnel kapcsolatos egyéb költséget is.

4. Tervezzük meg a felújítás naptárát!

A szolgáltatás/készülék megrendelésekor már tudnunk kell, hogy mikor lehet kivitelezni a munkálatokat, készülékcseréket. Nagyobb munkák alatt gyakran a lakásban sem lehet lakni vagy nagyon bajosan, így a saját életritmusunkat, munkahelyi és magánéleti időrendünket is figyelembe kell venni a tervezéskor. Ráadásul a szakemberek elérhetősége is elég limitált a felújítási csúcsszezonban. Tájékozódjunk előre a munkálatok időbeni megvalósíthatóságáról a kiszemelt cégnél, szakembernél!

5. Csináljuk meg!

Az alapos előkészítés után nincs más hátra, mint a tervezett munkálatok kivitelezése. Javasolt folyamatosan követni, hogy a terveink szerint haladnak-e a munkák és a költségek. Sajnos a felújítás közben is kiderülhet, hogy  többe kerül egy-egy folyamatrész, mint vártuk, ilyenkor egy gyors áthidaló kölcsön jelenthet esetleges megoldást.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...