Panellakás felújítása: mire figyeljünk, ha korszerűsítenénk? II.

Ablakfelújítás: Panellakás felújítása: mire figyeljünk, ha korszerűsítenénk? II.

Az elmúlt század emblematikus panelépületei több mint 60 éve kezdtek el gombamód kinőni a földből. Vajon átalakíthatók a mai igényeknek megfelelően ezek a lakások? Erről szóló cikkünk második részét olvashatja.

Az első panelház Dunaújvárosban épült 1959-ben, az utolsók pedig a ’80-as évek végén készültek el. Közel 800 000 otthont hoztak létre így az évek során – nem csoda, hogy ma rengeteg embert foglalkoztat, mit is lehet kihozni a panellakásokból.

A nyílászárók – csak a cserében érdemes gondolkodnia?

Az eltelt évtizedek alatt a nyílászárók állapota igencsak leromlott, így a munkát általában az ablakok cseréjével kezdik, főleg, ha az ablakok elavult és kényelmetlen vasalatokkal működnek (ilyen a középen elforduló megoldás panel ablakok esetében). A méret természetesen azonos marad – hiszen a homlokzat ritmikáján nem lehet változtatni –, illetve az ablakok osztásának és színének is egyeznie kell az eredetivel. A legtöbb panelházban bár lehetséges, de mégsem érdemes a régi ablakok felújítására, különösen nem érdemes pedig a tessauer ablakok közül az egyszárnyú, 120x120-nál nagyobb ablakokra komoly pénzeket áldozni, miként arra sem, hogy csak a szárnyat cseréljük ki rajta. Egyszerűen rendeljünk új ablakokat tokostul, termoüveggel! Kifizetődőbb befektetés lesz.

A tárolás

A szobák bebútorozását némileg megnehezíti, ha az ablakkeretek és a sarkok között nincs meg a minimális 40–60 cm-es távolság, hogy szekrényeket lehessen beállítani. Ilyenkor általában az asztalosnak kell trükköznie praktikus megoldásokkal.

A vízkiállások és a lefolyók

Az előírások betartásával a vízkiállásokat és a lefolyókat is elmozdíthatjuk. Mivel a födém nagyon vékony, csak akkor tudjuk arrébb tenni a szanitereket, ha megmagasítjuk a padlót vagy szerelőfalat emelünk. A felsorolt okok miatt a konyha megtervezésénél is alkalmazkodnunk kell a kiállásokhoz.

Ha tetszett írásunk, olvassa el első részét is, majd ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.