Párából nő ki a penész – tegyen ellene!

Párából nő ki a penész – tegyen ellene!

Régebben sokkal kevesebb problémánk volt a penészesedéssel, ám miután jól leszigeteltük a lakást, előkerült a gond. Érdemes megérteni, honnan kerül az a sok pára a lakásba, és hogyan csapódhat ki a falakon!

A szigetelési lendület érthető, hiszen a legnagyobb költség egy háztartásban általában a fűtési számla. Ezért igyekszünk jól leszigetelni a házat, kicserélni a régi nyílászárókat, lehetőleg műanyagra, mert azt hallottuk, azzal sosincs gond. Azonban a jól leszigetelt lakás nemcsak a meleget nem engedi ki, hanem lezárja a szellőzést is! Hamar elhasználódik a levegő, különösen, ha a család otthon van, főznek, mosnak, fürdenek. Nem is gondolná, mennyi párát termelünk a mindennapi életünk során.

A fő gond a műanyag és perfektnek mondott ablakkal: megszűnt a légmozgás. Nem „húz” már az ajtó és ablak, mert nincsenek pici rések (mint régen, amikor még a függöny is lebegett rendesen…). Nem is hinnénk el, de ezek a kicsi rések nagyon hasznosak voltak, mert folyamatosan “átszellőztették” a lakást, így a párás levegő folyamatosan el tudott távozni, a páratartalom nem tudott a kritikus szint fölé emelkedni, ezért nem tudtak megtelepedni a penészgomba spórák sem.

Nem volt penész, igaz, a fűtési számla valamivel magasabb volt, ezért aztán úgy döntöttünk: nem akarjuk kiengedni a meleget! Az egyébként nagyon is fontos energiatudatos szemléletmód sajnos inkább ront a helyzeten akkor, ha valaki nem látja maga előtt az egész képet – azaz nem gondol a szellőzésre. A helyzet az, hogy a jól leszigetelt lakásban általában alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, ha nem vagyunk otthon, nem fűtünk – ezért falak hidegek maradnak.

Az ebből következő tünetek eltérőek lehetnek, de minden esetben rendkívül károsak. Megjelenhet fekete, összefüggő penész a falon, vagy megfigyelhető az úgynevezett “gyöngyöző fal”, de a bútorok penészesedése is kísérő jelenség lehet. A penészes foltok leggyakrabban a sarkokban, az ablakok fölött, az ablaknyílások belső oldalain, a mennyezet és a fal csatlakozásánál vagy a fal és a padló csatlakozásánál fordul elő, ami azt is mutatja, hogy itt vannak a hőhidak.

Mit lehet tenni? Szellőztetni kell, utólag résszellőzőket beépíteni, vagy, amit én ajánlani szoktam, megőrizni a fa ablakot, amely ellentétben a műanyaggal, képes lélegezni.

Ha érdekli, hogyan mentheti meg régi fa ablakát, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...