Párásodik ablaka? Így akadályozza meg!

Párásodik ablaka? Így akadályozza meg!

Nagyon bosszantó, mikor a kocsi ablaka annyira párás, hogy hosszú percekig tart, míg megszabadulunk tőle, hogy indulhassunk. Ugyanilyen zavaró, ha zuhanyzás után nem látjuk magunkat a bepárásodott tükörben, vagy a lakás ablakain folyik a pára. Van azonban néhány olyan házi praktika, amelyekkel megelőzhetjük az üvegfelületek párásodását.

Szellőztetés

A leggyorsabb páraűző a gyors és alapos szellőztetés. Főzés közben vagy ha valami miatt felgyűlt a pára a lakásban, nyisson ki legalább két ablakot néhány percre, hogy kereszthuzat legyen. Ez pillanatok alatt megszünteti a nedvességet a lakásban, de az idő rövidsége miatt a falak és a bútorok nem hűlnek ki, így a lakást sem kell újra teljesen felfűteni.

Macskaalom

Öntsön egy kis szilikonos macskaalmot egy zokniba, kössön rá csomót, és helyezze éjszakára az autóba, a szélvédő és a hátsó ablak alá! A jó nedvszívó anyagból készült alom elnyeli a nedvességet, így az nem koncentrálódik az ablakokra. Akkor azonban, ha rendszeresen túl sok pára gyűlik fel az ablakon, akkor valószínűleg valahol a belső térben van bevitt nedvesség, ami nem tudott kiszáradni.

Gyertyaláng

Ezt főként a fürdőszobai tükör előtt lehet használni. Nem csak kellemes hangulat lesz a zuhanyzás vagy fürdés közben, a tükör előtt meggyújtott néhány gyertya lángja a növekvő gőz ellenére is akadályozza a páraképződést.

Borotvahab

A fürdőszobai tükröket, de a kocsi ablakait is védheti ezzel az anyaggal. Dörzsölje át vele az üveget, majd törölje le egy száraz ruhával, ez megakadályozza a pára megtapadását a felületen.

Az ablakok alá helyezzünk egy kis tálkába sót, de ha nagyon páradús a lakás, akkor az asztalokra, polcokra is érdemes rakni belőle. Ez hatékonyan felveszi és magában is tartja a nedvességet, ezzel akadályozza, hogy lecsapódjon az ablakon. A szódabikarbónát hasonlóan használhatjuk, sőt azokon a helyeken, ahol a pára miatt már a penész is megjelent, ezt használjuk addig, míg a penészfoltokat teljesen el nem tüntetjük, mivel magába szívja a dohos szagot.

Miért veszélyes a pára?

A lakásban lévő magas páratartalom veszélyes lehet az egészségre: légúti problémákhoz, asztmatikus tünetekhez vezethet. A nedves táptalajon gyorsan megtelepedik a penész, ami még súlyosabb gondokat okozhat.Ha a lakásban szinte állandósul a pára, akkor annak leggyakrabban szerkezeti hiba az oka, például valahol beázás van vagy hibásak az épületgépészeti berendezések. Ezt érdemes szakemberrel kivizsgáltatni és rendbe hozni.

Ha további információra van szüksége, a facebookos oldalamon is körülnézhet.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...