Penészesednek a falak? Ez az alattomos ok is megbújhat a háttérben

Ablakfelújítás – Penészesednek a falak? Ez az alattomos ok is megbújhat a háttér

A penész számtalan lakásban okoz esztétikai, nem utolsósorban pedig egészségügyi problémát, eltüntetése pedig komoly gondot jelenhet, különösen, ha olyan okok állnak megjelenésének hátterében, melyek nem feltétlenül függenek össze a lakók életmódjával.

Amellett ugyanis, hogy valaki gyakran főz, vagy épp sűrűn szárítja odabent a ruhákat – ezáltal pedig növeli a páramennyiséget, így kedvezve a gombák megtelepedésének és szaporodásának –, olyan tényezők is meghúzódhatnak a háttérben, melyeken nem könnyű változtatni, legyen szó a ház szerkezeti hibájáról vagy épp a szigetelés mértékéről. 

Utóbbi tekintetében pedig akár a nyílászárók is okozhatnak problémát. Vigyázni kell az új, hiper-szupernek mondott műanyag nyílászárókkal! Ezek persze rendkívül energiatakarékosak, hiszen hatékonyan szigetelik a lakást, ugyanakkor gátolják is otthona természetes szellőzését, ami, ha nem figyel kellőképpen, könnyen vezethet penészesedéshez. 

Érdemes tehát gyanakodnia, ha a gombatelepek nyílászárócserét követően jelentek meg lakásában. Jó tudni, hogy nem a legelső megoldás az ablakcsere, a legtöbbször már az is elegendő lehet, ha régi nyílászárója felújításáról és jobb szigeteléséről gondoskodik. 

A lakás túlszigetelése továbbá nemcsak a penész miatt okozhat problémát, de hozzájárul a benti levegő minőségének romlásához, nem beszélve arról, hogy például egy esetleges szén-monoxid-mérgezés esetén is rontja a tragédia elkerülésének esélyeit.

A gyakoribb szellőztetés elengedhetetlen 

Természetesen a szigetelés és az energiatakarékossági szempontok lényegesek, így nem arról van szó, hogy ne volna érdemes jól szigetelő nyílászárókat beszerezni, nagyon fontos azonban, hogy utóbbi esetben jobban odafigyeljen a lakás szellőztetésére. 

A modern nyílászárók kiválasztásakor is lényeges, hogy azokat – akár utólag is – szellőzővel is ellássák, emellett a csere után így is többször kell szellőztetni, mint egy hagyományos, régi ablak esetében. Nyáron, ha kicsi a hőmérséklet-különbség, akár egész nap nyitva lehet hagyni résnyire az ablakot, télen azonban inkább a rövid ideig tartó, intenzív szellőztetést válassza: elég öt perc is, ha teljesen kitárja az ablakot, azonban ezt naponta többször is ismételje meg. Ha gyorsan, de erőteljesen szellőztet, nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig könnyen felmelegíti majd a friss levegőt.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...