Pénzkímélők ötletek otthonra

Ablakfelújítás – Pénzkímélők ötletek otthonra

Nem is gondolná, mennyi mindennel spórolhat otthon úgy, hogy közben még a környezetet is óvja. Mi összeszedtünk ezek közül néhány tippet.

Igen divatos ma az újrahasznosítás. Mielőtt kidobna és lecserélne egy régi bútort, ablakot vagy megunt használati tárgyat, gondolja végig, hogy nem okosabb-e némi átalakítással mégis megtartani!

Tipikus példa lehet a bejárati ajtó korszerűsítése. Az első benyomás bármely lakás esetében is meghatározó, érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani a bejárati ajtóra, annál is inkább, mert igen egyszerűen megváltoztathatjuk a színét. Nem igényel különösebb előkészületet, csak csiszoljuk át festés előtt! Egy figyelemfelkeltő kopogtató vagy egy egyedi postaláda ugyancsak látványos.

Persze az is lehet, hogy nem állnak rendelkezésünkre régi bútorok vagy kiegészítők, de egy műstukkóval vagy egy díszléccel is könnyen megidézhetjük a múltat. Ilyen dekorációval díszíthetjük a plafont, a falat, de akár a bútorokat is.

Nagyon takarékos, ha lecserélni a WC-tartályokat víztakarékos vagy „szürkevizet” hasznosító darabokra. Víztakarékos csap és zuhanyfej felszerelésével szintén csökkenthetjük a vízfogyasztást.

Azzal sincs mindenki tisztában, hogy az elektromos készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak áramot, ezért jobb, ha elfelejtjük a stand–by üzemmódot. Szerezzünk be lekapcsolható elosztókat, amelyeket egyszerűen áramtalaníthatunk. A telefontöltőket sem érdemes bedugva hagyni a készülékek feltöltése után.

Szintén ide tartozik, hogy ha nagyobb háztartási gépet vásárol, mindenképpen A, A+ vagy A++ energiacímkéjű terméket válasszon. Egy A energiaosztályú mosó- vagy mosogatógép nemcsak kevesebb áramot fogyaszt, de még a vízfelhasználása is kedvezőbb.

Hasonlóan az energiatakarékos izzók, LED-lámpák és fénycsövek azonos fénymennyiség előállítása esetén is kevesebb áramot fogyasztanak, és hosszabb az élettartalmuk, mint hagyományos társaiké.

A hulladék kapcsán is van teendőnk: a háztartási szemét legnagyobb részét az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki. Ha többször használható terméket, nagyobb, visszazárható kiszerelést választunk, kevesebb lesz a hulladék otthon.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...