A prémium minőségű ablakok télen bent, nyáron pedig kint tartják a meleget

Ablakfelújítás – télen bent, nyáron pedig kint tartják a meleget

Sok, nyílászárókkal foglalkozó cég hirdeti jól hőszigetelő ablakait profilvastagságra vagy légkamraszámra hivatkozva, ezért új ablak vásárlásakor igen nehéz eldönteni, melyiket válasszuk. Ám jó ha tudjuk, hogy ezek az adatok önmagukban nem mérvadók.

A mértékegység, amely egy adott négyzetméteren jelentkező hőveszteséget megmutatja, az úgynevezett U érték. Egy nyílászárónak két része van, a tok és a szárnyszerkezet, valamint az üveg. Minden esetben az U értéket kérdezzük meg, ne hallgassunk a hangzatos profilvastagságról és légkamraszámokról beszélő szakemberekre! Az U érték azt mutatja meg, hogy egy adott felületen mekkora a hőveszteség, azaz minél alacsonyabb ez a tényező, annál jobban hőszigetel az adott felület.

Az épületek szerkezeténél a hőáramlás legtöbbször a levegőből indul, és a levegőben végződik, ezért van szükség a hőátadási tényező és a hővezetési tényező ismeretére. A hőátbocsátási tényező mértékegysége W/m2K, megmutatja, hogy egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására, egységnyi felületű szerkezeten mekkora hőmennyiség halad át.  Ha ismerjük ezt az értéket, akkor meg tudjuk mondani mennyi energia szökik el télen a szerkezeten keresztül, vagy nyáron éppenséggel mennyi jön be. Ha megvizsgáljuk a kiválasztott termékünket, akkor ablakok esetében három U értéket is megkülönböztetünk. Ezek a következők:

Uw-(window) – ablak összhőátadási együttható. Ez az érték az egész ablakra vonatkozik, melyet az üvegezés U értéke az Ug és a tok U értéke az Uf befolyásol. Az U értékre jellemző, hogy kisebb ablakméret esetén romlik, míg nagyobb méretű ablakoknál nő. Ez azért van, mert az üvegfelület a tok anyagához képest nagyobb értékeket érhet el, így a nagyobb üvegfelület esetén jobb hőszigetelési értékeket érünk el.

Ug-(glazing) – üvegezés hőátadási együttható. Ez az érték az üvegfelületre vonatkozik, mely függ az üvegtáblák egymástól való távolságától, az üvegtáblák számától és a táblák közti rést kitöltő gáz típusától. Jellemző értékek:

  • 24 mm-es, argongázzal kitöltött kettős hőszigetelő üveg: 1,1 W/m2K
  • 36 mm-es, argongázzal kitöltött hármas hőszigetelő üveg: 0,7 W/m2K
  • 44 mm-es, argongázzal kitöltött hármas hőszigetelő üveg: 0,6 W/m2K
  • 36 mm-es, kripton gázzal kitöltött hármas hőszigetelő üveg: 0,5 W/m2K

Uf-(frame) – a tok hőátadási együttható, ennek meghatározása méréssel történik.

Az U értékről tehát azt mondhatjuk, hogy minél kisebb az értéket jelölő szám, annál kisebb az adott ablak hőátbocsátási tényezője, és nagyobb a hőszigetelő értéke. Általában az 1,4 és 1,1 U értékű ablakokkal találkozunk, ahol az 1,1 W/m2K értékű ablakok a magasabb igényeket is kielégítik.

Ha további információra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...