Redőnyét ablaka fölé építették fa tokkal? Mi felújítjuk!

Ablakfelújítás – Redőnyét ablaka fölé építették fa tokkal? Mi felújítjuk!

Belvárosban, műemléki épületben, vagy a régebbi építésű családi házakban igen könnyű megtalálni az ablak fölé beépített faredőny tokját. Ezek a tokok megőrizhetők, felújíthatók – hasonlóan a fa ablakokhoz.

A redőny a legelterjedtebb árnyékolástechnikai forma. A modern építészet részeként az igényes külső árnyékolók teljesen egyedivé varázsolhatják az épületek homlokzatát. A külső árnyékolók előnye, hogy a napsugarak 70–80%-át az ablaküveg előtt állítják meg.

Miért kell felújítani?

Sok ingatlantulajdonos küzd azonban azzal, hogy a régi redőny háza, tokja már nem felel meg a modern energetikai követelményeknek. Felújítással azonban – mi valljuk – teljesen korszerűvé tudjuk varázsolni ezt a régi tokot, ami azt jelenti, hogy nem kell újat venni súlyos összegekért. További munkával ez a redőnytokozat is szigetelhető, akár hő, akár hang szempontjából is.

Hogyan újítjuk meg?

A fa redőny szerelőnyílása egy csapozott keret, betétje vékony lemez. A felújítás során ezt a nyílást szigeteljük, hogy ne hűljön át. A belső redőnytok ajtaját nútmarással szigeteljük, illetve hungarocellel. Ezzel elérjük, hogy a redőnytok ajtó nem hűl át. 

A faredőny léceit érdemes új falécekre cserélni, de az is megoldás lehet, ha a fát műanyag lécre vagy szigetelt alumíniumlécre cseréljük. A redőnytestet korhű, kiváló minőségű újra cseréljük. A felújításhoz gurtnicsere és az automata felcsévélő felújítása tartozik.

Igényes felújítás része

Nem érdemes kihagyni a felújításból ezt a tokozatot sem, hiszen jelentősen hozzájárulhat a lakás megfelelő hang- és hőszigeteléséhez. Ennek érdekében a redőnytok mögötti részt, ahogy már írtuk, hungarocellel tömítjük – természetesen úgy, hogy a hungarocell a redőnyléc szabad mozgását nem akadályozhatja. Hangszigetelésre parafát is használunk, míg gumitömítéssel a tokozat huzatmentesítését tudjuk megoldani. Érdemes tudni, hogy a redőnyszerelés a megfelelő felkészülés után egy gyors folyamat szokott lenni, és csak minimális felfordulással jár.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...