A régi ablakok korszerű hőszigeteléséről

Ablakfelújítás – A régi ablakok korszerű hőszigeteléséről

Kapcsolt gerébtokos ablak utólagos üvegcseréje

A kétezres évek elején merült fel a szakiparban, hogy hogyan lehetne a régi kapcsolt gerébtokos ablakban üveget korszerűsíteni. Legelső megoldás a hőszigetelt üveg cseréje. Ez úgy történt, hogy a helyet az ablak külső szárnyán ki kellett alakítani. Itt a régi ablakszárnynak a gittes részét le kellett mélyíteni, hogy bele lehessen rakni a 20 milliméteres hőszigetelt üveget (4 mm üveg – 12 mm – 4mm).

Viszont ezzel a megoldással azt értük el, hogy az ablakszárny elgyengült, az üveget nem lehetett úgy belerakni, hogy le ne lógjon. Ezáltal néhány éven belül az ablakszárny súrlódni kezdett. Ennek kiküszöbölésére van egy újabb megoldás: már több éve elérhető a piacon. Itt a szárnyba egy plusz befogadó léc kerül, ebben már 24 mm-es hőszigetelt üvegszerkezetet is bele lehet építeni. Ezzel a megoldással már nem fog csalódni a felújításban, pontosan úgy ki lehet ékelni speciálisan, mint az új ablakoknál. Ettől függetlenül sajnos nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy az új ablakok esetében sem használják ki ezt a speciális lehetőséget, ezáltal egy-két éven belül az új ablak is lelóg.

Utólagos nútmarásos gumitömitésről

Ez a legrégebbi szigetelési módszer, amivel korszerűsíteni lehet az ablakot. Ez a megoldás a kétezres évek elején kezdődött. Származását nézve svéd technológia, amit manapság már több gyártó is forgalmaz. A lényege, hogy utólagosan a huzatmentesítés céljából nútot marunk az ablakszárnyba és abba kerül a gumitömítés.

Van, aki ennek a gumitömítésnek a helyét az ablakszárny sarkába képezi ki. Ennek hátránya, hogy nem lehet a tömítést normálisan leellenőrizni, hogy tökéletesen szigetel-e.

A valóban tökéletes megoldás az, amikor nem az ablakszárny sarkába rakjuk a gumitömítést, hanem szembe, az ablakszárny legkülsőbb részére. Ennek az az előnye, hogy az ablakszárny beállításakor egy tükörrel le lehet ellenőrizni, hogy tökéletesen szigetel-e a gumitömítés. Ezt a megoldást kevesen alkalmazzák, ezért én azt vettem észre, hogy sok ember megcsináltatja a gumitömítést, de ennek eredményét nem teljesen érzi pozitívnak. Az ok a nem tökéletes megoldásban, nem pedig önben van ilyenkor.

Ha további információkra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...