Rezsizavarok: újra népszerűvé válhat a fatüzelés?

Ablakfelújítás – Rezsizavarok: újra népszerűvé válhat a fatüzelés?

A fatüzelés felé terelik a mostanában tapasztalható tendenciák az embereket. Az utóbbi években eddig mindenki kifelé dobálta a kazánokat, ezzel pedig a fatüzelés teljesen háttérbe szorult. Eddig ugyanis gázzal fűteni sokkal olcsóbb volt, mint kifizetni a tűzifa árát. Ráadásul gázzal fűteni jóval komfortosabb is, így sokan kidobálták a kazánokat, és átváltottak gáz-, illetve villanyfűtésre – talán utóbbiak jártak kicsit jobban.

A gáz ára növekszik, most már mindenfelé ezt lehet olvasni, így megint megérheti sokaknak visszaváltani a fatüzeléses kazánra vagy kályhára. Persze az is látszik, hogy akácfából néhány éve még 2000 forintért lehetett venni mázsáját, most az ár 5–6 ezer vagy még magasabb – már ha lehet kapni. Sokszor már nem is az ár dominál, hanem az, hogy biztonságban érezzék magukat az emberek a téli fűtési napokra. Valószínűleg sok rendelkezés is ezt az érzést akarja megalapozni: a szénbányákat is újra akarják indítani, illetve enyhítették a fakitermelés szabályait is, amit jómagam annyira nem látok jónak. Már arról is lehetett olvasni, hogy a kazánok megvásárlását is támogatja majd az állam.

Lehet a felújításba menekülni ez elől?

A házak, otthonok energiahatékonyságot növelő felújítása kényszer az ország számára: mivel az Európai Unió tagországa vagyunk, a direktívák köteleznek az energiatakarékos és hatékony felhasználásra. Ezek a direktívák nem öncélúak, jelentős részük a mintegy 90 százalékban importált energia árváltozása elleni biztosításul szolgál.

A legtöbb magyar házban a megfelelő szigetelés hiánya miatt az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. Ez rendkívül nagy hőveszteséget jelent. Ha nem akarjuk az utcát fűteni, bele kell vágni tehát a korszerűsítésbe.

A lakásfelújítás haszna kettős: az egyik a rezsimegtakarítás. Ezzel a felújítás idővel behozza az árát, és a hasznukra válik. Ebből ered a másik, azonnali haszon: az ingatlan piaci értéke a felújítással megnő. Persze lehet, hogy ma ezt nem lehet azonnal készpénzre váltani. De néha a komfortosabb és energiatakarékosabb lakás tudata is éppen elég ahhoz, hogy elégedett legyen a lakásfelújító a munka végén.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.