Rosszabb a levegő az osztályban, mint odakint

Ablakfelújítás – Rosszabb a levegő az osztályban, mint odakint

Valamikor a hetes feladata volt a szünetekben az ablakok nyitása a tantermekben, de ma is van iskola, ahol egyáltalán nem szellőztetnek. Emiatt gombák, baktériumok tanyáznak az osztályokban, ahol a kinti szén-dioxid- mennyiség többszöröse gyűlik össze.

Csak „bukóra”, vagy résnyire hagyott ablakokkal lehet manapság találkozni az iskolákban. Emiatt viszont rengeteget romlott a levegő minősége az osztálytermeken belül. Korábban a hetes feladata volt a levegő cseréjét elvégezni, úgy tűnik, mára ez elfelejtődött.

Most a tanárok működnek élő szén-dioxid-mérőként, sok helyen azonban, ahol a suli forgalmas út mentén vagy belvárosi környezetben van, lehetetlen a szellőztetés: több szálló por jönne be az ablakon, mint amennyi kimegy. A diákok helyett a felnőttek gondoskodnak a légcseréről, ami nem könnyíti meg a helyzetet.

A tanteremben 25 fok, 33 százalékos páratartalom is előfordulhat, pedig a gyerekek számára is a 66 százalékos lenne az egészséges. A szén-dioxid pedig egyes méréseknél kétszerese volt a normálisnak. 

A budapesti Karinthy Frigyes Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – ami erdős, külvárosi elhelyezkedése miatt sokkal jobb levegővel bír – mutatta be a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt a projektet, ami az ország 36 iskolájában vizsgálja a levegő minőségét. A projektben Olaszország, Szlovénia, Csehország és Lengyelország is párhuzamosan végez méréseket, de az eredmények nem bíztatók.

Van olyan iskola, ahol szinte egyáltalán nem szellőztetnek, noha már modern, műanyag ablakok zárják el őket légmentesen a külvilágtól. Ugyanakkor ezekben az épületekben többnyire nem megoldott az automatikus légcsere. 

Van, ahol egy teremben akár a 2000 ppm-es szintet is eléri a szén-dioxid mennyisége, miközben a kinti levegőben a normális szint 400 ppm körüli. Ezenkívül több baktériumot, gombát is tartalmaz a levegő, de a szálló por is megnő légcsere nélkül. Nem csoda, hogy a gyerekek hamar elfáradnak, és nem tudnak megfelelően koncentrálni.

A helyzetre a programban már a javaslatokat tesztelik, ennek egy része a szellőztetési protokoll, de párásító vagy légtisztító berendezés is szükséges lehet. Az olyan növények, mint a filodendron vagy a vitorlavirág jobb levegôt varázsolnak. 

Jó levegő nélkül a gyerekek hamarabb lesznek náthásak, visszaesnek a betegségbe, de az allergiás, asztmás tüneteket is felerősíti.

Ha a témában további információt keres, érdemes megnéznie facebookos oldalunkat is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...