Segíthetik robotok az asztalosok munkáját? II.

Ablakfelújítás – Segíthetik robotok az asztalosok munkáját? II.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy a robotikának milyen lehetőségei vannak az üzemekben. Kiderült, hogy az asztalosok rengeteg eszközt használnak a munkájuk során, így felkészülhetnek, hogy ipari robotok is beköltöznek majd a műhelyeikbe.

Szakértők szerint ez az évszázada robotok évszázada lesz. Minden területen megjelenik majd – a privát szférában éppúgy, mint az iparban, így a faiparban is. A robotok alkalmazása mellett szakértők szerint három alapvető érv szól: 

  1. A termelési költségek csökkentése
  2. A minőség javítása
  3. Az ember tehermentesítése.

Tud a robot lakkozni?

A termelési költségek mindig több részből állnak össze: anyagköltség, beruházási költségek, minőségbiztosítás, valamint termelékenységi költségek. Ezen kívül a bér, a hulladék ártalmatlanítása, a berendezés költsége. A csökkenő költségek mellett vannak növekvő költségű területek is, például a fenntartási költség. Költségcsökkentésre legnagyobb lehetőségünk a lakkozásnál van. A robotok alkalmazása drasztikusan csökkenti az egy alkatrészre jutó lakk felhordását. A kézi lakkozással ellentétben a lakkozórobot az alkatrészhez igazodva cm-es pontossággal vezéreli a szórás sugarát, folyamatosan hangolja egymáshoz az anyagmennyiséget, a levegő és a pisztoly ki-be kapcsolását. Ebből adódóan a mellé szórt lakk mennyisége (overspray) minimalizálódik. Emellett az egyszer már beállított paraméterek bármikor reprodukálhatók. Ennek köszönhetően egy felület meghatározott pontján mindig pontosan ugyanakkora lesz a rétegvastagság. Az így elérhető megtakarításegy kézi lakkozóval összehasonlítva 20–50%-os. 

Sokan kételkednek a minőségben mondván, hogy a robotok nem tudják vizuálisan követni a lakkozási folyamatot. Valóban, de hogy kiváló minőségben dolgoznak, arra jó bizonyíték, hogy csak Németországban 2500 csuklókaros felületkezelő robotot alkalmaznak. Ezek a rövid karbantartási időtől eltekintve akár három műszakban, hét napból hetet képes dolgozni. A robotok programozásához egyszerűen kezelhető szoftverek állnak rendelkezésére, amelyeket az átlagos felhasználók két-három nap oktatás után kiismernek.

Számtalan ok miatt érdemes megfontolni az automatizálást. Már egy kis asztalos üzem számára is jelentős előnyöket tartogathat elfogadható befektetés mellett, meglepően gyors megtérüléssel. Ehhez jön következő szempontként a növekvő szakemberhiány: a dolgozók értékes idejét például nem a fel- és lepakolás kellene, hogy kitöltse, hanem inkább a gyártás előkészítése és szervezése.

A robotok révén egyetlen dolgozó több gépet is tud egyszerre párhuzamosan használni. Így növekszik a termelékenység és érezhetően csökken az egységköltség. Sőt, az automatizálással elkerülhetők azok a károk, amelyek a manuális rakodásánál elkerülhetetlenül fel szoktak bukkanni. Plusz egy pozitív mellékhatás: kisebb fizikai terhelésnek lesznek alávetve a dolgozók.

Ha tetszett ez írásunk, olvassa el az első részét is, valamint ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...