Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát II.

Ablakfelújíítás – Segítünk, mikor és miként érdemes felújítania fa ablakát II.

Az utóbbi években egyre gyakrabban láthatjuk egy-egy város utcáit járva, hogy a régi lakóépületek fa ablakait újakra (műanyagokra) cserélik. Az új nyílászárók általában zavaróan eltérőek a meglévőktől. De milyen jó hőszigetelésű megoldási lehetőségeink vannak a teljes ablakcserén kívül, ha értékes ablakainkat szeretnénk megőrizni? Erre keressük a válaszokat cikksorozatunkban.

Ebben a részben a felújítás lehetőségeit mutatjuk be, részletesen szólunk itt a tömítésről, új üveg beépítéséről, a következő cikkben pedig az új ablakszárnyak létrehozásáról vagy épp az ablak újragyártásáról. Kezdjük is a tömítéssel!

TÖMÍTÉS / LOW-E BEVONAT 

Jól alkalmazható:

  • ha huzatos az ablak
  • olcsó megoldás, kis átalakítással jár
  • javul a hőszigetelés, elérhető U w<1,7 m2k
  • javul a hangszigetelés

A légzáró tömítés megfelelő helye a szárny és a tok között van. A tömítés beépítése leggyakrabban a szárny profiljának belső sarkába bemart horonyba történik (ez „svéd módszerként” is ismeretes), de a szárny ütköző részére felragasztott szilikon, vagy akril csíkkal is lehetséges tömíteni a nyílászárót annak roncsolása nélkül. A Low-E bevonat (Low Emissivity = alacsony sugárzási értékkel bíró) egy nagyon vékony, átlátszó, szabad szemmel szinte láthatatlan fémfólia. Tulajdonsága, hogy a hőt visszaveri, így nagyon jó hőszigetelő hatás érhető el vele. A Low-e bevonatos üveget általában a belső szárny üvegének helyére építik be, a bevonat pedig mindig a légréteg felé néz. Ez a két alacsony költség-, és energiabefektetésű módszer külön-külön és együtt is alkalmazható.

HŐSZIGETELŐ ÜVEG BEÉPÍTÉSE 

Alkalmazásával:

• jelentősen javul a hőszigetelés, elérhető U w=1,2 - 1,4 m2k

• a belső szárny megfelelő teherbírása esetén alkalmazható

• kis átalakítással jár

A nyílászárók szárnyába általában lehetséges hőszigetelő üveg beépítése, amely azonban vékonyabb az új ablakok standard hőszigetelő üvegjeinél, hogy beférjen az eredeti helyére. Ezeknek az üvegeknek kismértékben kedvezőtlenebb a hőszigetelő képessége a standard 4-16-4 felépítésű hőszigetelő üvegeknél, de a másik szárny üvegezésével együtt a három réteg üveg együttesen legalább olyan jó hőszigetelő képességű, mint egy új, kétrétegű standard üvegezés. A külső és belső szárny közötti meglevő nagyobb légrés zajcsillapítás szempontjából is kifejezetten előnyös. A szárny teherbírása felújítás előtt mindenképpen ellenőrizendő.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.