Sok a gond az ablakokkal és a kéménnyel

Ablakfelújítás – Sok a gond az ablakokkal és a kéménnyel

A hazai nagyjából négymillió lakóingatlanból 70 százalék renoválásra szorul – derül ki egy nemrégiben megjelent felmérésből. Az ingatlanok 10 százaléka életveszélyes állapotban van, menthetetlen, ezért bontásra vár. Legtöbb helyen az épületszerkezetek és a hőszigetelés a legégetőbb kérdés. Ugyanakkor, aki megcsináltatja, az minőségi anyagokat választ a régi megoldások helyett.

Ennek megfelelően egyre többen fognak bele a felújításba, ez a folyamat az ország minden térségét érinti kisebb-nagyobb mértékben. Ugyanakkor a hőszigetelő anyagok nem fogynak, legalábbis a tavalyi kereskedelmi forgalmi adatok szerint csupán a nyolcadik legnépszerűbb termékcsoport volt. Az első két helyen a falazó elemek és a cserepek végeztek.

Nem foglalkozunk vele

A legérzékenyebb pontokat, a nyílászárókat, illetve a házak kéményeit nemigen javíttatják meg vagy cserélik le a tulajdonosok. A felmérés adatai szerint 2013 és 17 között csupán egyszer volt kiugró mennyiségű renoválás Magyarországon a fenti két fajtában.

Pedig a korszerűtlen ablakok akár 40 százalékkal is megnövelik a hőveszteséget. Ugyanakkor az is baj, hogy a legtöbbször a cserére gondolnak a tulajdonosok, ennek drágasága pedig elriasztja őket. Pedig fa ablakok esetében mindenképp megéri megvizsgálni, hogy érdemes-e felújítani ezeket. 

A kémények siralmas állapota arra vezethető vissza a szakemberek szerint, hogy az emberek nem foglalkoznak az elvezetőkkel, egyszerűen nem engedik be az ellenőröket sem a házba, úgy gondolják, „nem megyek orvoshoz, még a végén megmondják, hogy beteg vagyok” – vélik a felmérés készítői, majd kiemelték: nem érdemes halogatni a kémények vizsgálatát, mivel életveszélyes lehet, ha rosszul vezeti el a füstöt a rendszer!

A mutatók szerint amúgy akkor nő a felújítási kedv, amikor az állam valamilyen korszerűsítést támogat: például az Otthon Melege Programmal megnőtt a nyílászárók cseréjének a száma – ám a fejlődés azonnal visszaesett, miután a program leketyegett.

Sokan szeretnének felújítani

Az épületek rossz állapotáról a KSH is készített egy felmérést még 2015-ben, a tulajdonosok java a háza hőszigetelésében látott gondokat, de sokan említették a nyílászárokat, a kémény és a fűtésrendszer elavultságát. A szakértők emlékeztettek: 2015-ös adatok szerint minden negyedik hazai kémény felújításra szorult. Vidéken sokkal rosszabb a helyzet, mint a fővárosban, itt minden harmadikkal akadt gond.

A felújítási láz a szakértők szerint várhatóan a következő években is dübörögni fog, és remélhetőleg a kedvező lakásáfa kivezetése sem fogja megtörni a dolgot. Ugyanakkor a cég 2020-tól jelentős visszaesésre számítanak, nagyjából a 2017-es fellendülés előtti szintre csökkenhet vissza a beruházások száma.

Befúj a szél az ablakon?

Bár a szigetelések és a nyílászárók korszerűsítése lehet költséges, de érdemes energiahatékonnyá tenni otthonát - így többé nem fog fázni, a rezsi is csökken, és még az ökológiai lábnyoma is csökkenthet.

Ha további információra van szüksége az ablakfelújítással kapcsolatban, facebookos oldalunkat is érdemes megnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...