Sokat spórolhat, ha jól szigetelt az otthona II.

Ablakfelújítás – Sokat spórolhat, ha jól szigetelt az otthona II.

Beköszöntött hazánkban a zordabb idő. Ilyenkor örvendeznek azok, akik túl vannak lakásuk szigetelésén, ablakuk felújításán. Ugyanis egy régi épület újraszigetelésével hatalmas összegeket lehet megspórolni a ház fűtésén vagy éppen a belső terek hűtésén. Akár negyven-ötven százalékos megtakarítás is elérhető egy családi ház teljes leszigetelésével. Cikkünk első részében a múltra tekintettünk vissza, most pedig néhány megoldást javaslunk.

Az épület szerkezeteivel szemben van egy követelmény, amely ötven vagy száz évben határozható meg. Emellett van az épület egyéb részeire vonatkozó elvárás. Rendkívül gyorsan változnak az igények, a technika fejlődik, ezért a szigetelésnek nem föltétlen kell kibírnia száz évig. Harminc, negyven év múlva már teljesen más módszerek, anyagok lesznek, hisz rohamosan változik a világ, évtizedeket sem kell várni az újdonságokra, mindig újabb módszereket találnak fel. Lehet, hogy a jövőben két centiméter vastagságú anyag is ugyanazt tudja biztosítani, amit most még negyven centiméterrel oldanak meg. Az is meglehet, hogy a jövőben olyan értékes lesz a fűtési energia, hogy a mostaninak már csak tíz százalékát fogjuk használni.

Negyven esztendő – nagyon sok idő. Ha most ennyi ideig megfelel egy szigetelés, akkor az megtette a dolgát. Tíz évvel ezelőtt még ott tartott az építőipar, hogy talán öt centiméternyi szigetelést, ha felraktak a falakra, de még erre is azt mondták: meglehet, nem is kell. Napjainkban már a húsz centiméteres szigetelés sem ritka. Az új házak mindegyikére szinte kötelezően felteszik. A múltban megelégedtek azzal az építők, hogy egy jobb téglát és egy vékonyka szigetelést jóváhagytak. Energetikai szempontból egyáltalán nem mindegy a szigetelés vastagsága. Tíz év alatt változtak meg az igények.

A fentebb leírtak igazak az ablakokra is. A régebben a fából legyártott nyílászárók némelyike meglehet, még használható, de túlzás azt mondani, hogy jó lenne, és minden követelménynek tökéletesen megfelelne. A vetemedések miatt olykor befúj rajtuk a szél. Ma már vannak modern technológiával készített fa ablakok, amelyek korszerűek. Persze még az is előfordulhat, hogy olyan új, jobb találmány válik népszerűvé a hőszigetelésre, ami indokolni fogja az ajtó vagy az ablak lecserélését.

Lassan a fűtés helyett a hűtés okoz majd nagyobb gondot

Magyarországon az a tapasztalat, hogy a lakosság egyre inkább tart a hosszan tartó meleg időjárástól. A telek – egy-egy kivételesen hideg időszakot leszámítva – jobbára enyhének mondhatók. A nyarak viszont az utóbbi években nagyon melegek. A házak hőszigetelése azért hasznos, mert egyszerre mindkét dolgot kezelni tudjuk. A nyári túlmelegedésben annyi pluszbefektetés vár ránk, hogy az ablakokat megfelelően le kell árnyékolni. Kismillió módon meg lehet oldani. A redőnytől kezdve a növényzetig, bármi alkalmazható. A legegyszerűbb egy lombhullató fát az ablak elé ültetni: nyáron árnyékol, hűsít, télen viszont beengedi a napfényt.

A légkondicionált helyiségek veszélyei

A klímaberendezésről már mindenkinek van valamilyen tapasztalata. A túlontúl nagy hőmérsékleti különbség, amit egy nyári kánikulából a lehűtött helyiségbe lépve megérez az ember, nem egyedi felismerés. Nem is tesz túl jót az egészségünknek. Ugyanakkor egy légkondicionált szobának a komfortja sem az, mint a természetes eszközökkel levédett, leszigetelt belső tereknek. A mesterségesen hűtött szobában tartózkodni egészen más, mint a hagyományosan szigetelt helyiségben.

Ha az ablakfelújítás érdekli, arról facebookos oldalamon olvashat többet. Ha a cikk első részét olvasná el inkább, itt találja meg.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...