Sokkal többet tesznek félre lakásra a magyarok

Ablakfelújítás –  Sokkal többet tesznek félre lakásra a magyarok

A járvány idején felhalmozódott megtakarítások jelentősen nagyobbak voltak, mint az azt megelőző időszakban, az öngondoskodás célja azonban nem változott számottevően – olvastuk egy nemrég megjelent cikkben. De mit jelent az a mindennapokban?

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 első negyedévében a lakossági megtakarítások értékpapírokban, lekötött betétekben, illetve a folyószámlán, látra szóló megtakarításokban lévő része 920 milliárd forinttal emelkedett. Ez a szám kiugrónak számít, 2019 azonos időszakában ez a növekmény ugyanis csak 478 milliárd forint volt. A népszerűbb megtakarítási célok közé tartozik a nyaralás, a ruhatár bővítése, az otthon felújítása, egy autó vagy elektronikai eszköz vásárlása, saját ingatlan, vagy nyaraló vásárlása, a gyermekek támogatása. Az elmúlt időszakban továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási cél a lakás felújítása vagy vásárlása, illetve a gyermekek jövőjéről való gondoskodás. 

A lakáscélra gyűjtők többsége különböző állampapírokban, illetve befektetési alapokban találta meg az ideális megoldást céljai megvalósításához. Ezekkel kapcsolatban is érdemes szakértő segítségét kérni, hogy a lehetőségek széles spektrumán mindenki megtalálja a számára ideális opciót.

A részvények és befektetési alapok egy szűkebb, de tudatosabb réteget megszólító termékek. Az 500 ezer forint feletti megtakarítással rendelkezők körében végzett kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők mindössze 13 százalékának van részvénye és 11 százalékának befektetési alapja. Utóbbival jellemzően inkább a fővárosi, magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek rendelkeznek, akik megtakarítása meghaladja az 5 millió forintot. Az MNB adatai szerint 2021 első három hónapban kiugró, 920 milliárd forintos növekmény csaknem kétharmadát értékpapírokba fektették a megtakarítók. Ebben a kategóriában az éllovas állampapírok részaránya valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest, de elemzőink szerint a növekedés 2021 végéig így is meghaladhatja az ezermilliárd forintot. 

A második helyen a befektetési alapok, a harmadikon a részvények zártak. Az első negyedéves friss megtakarítások egyharmada a számlákra lekötetlen összegként került. A legfejlettebb ipari államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD legutóbbi, átfogó kutatása azt mutatja, hogy nemzetközi összehasonlításban a befektetési alapok aránya szempontjából Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el. A lakosság teljes pénzügyi eszközértékére vetített befektetési alap állomány aránya 6,7 százalék, míg az OECD átlaga 7,3 százalék. Az Egyesült Államokban 13,1 százalék ez az arány, ugyanakkor Japánban csupán 3,3 százalék. A visegrádi országokkal összevetve második helyen van Magyarország, Csehországban 6,9 százalék, Szlovákiában 6,6 százalék és Lengyelországban 5,3 százalék a befektetési alapokkal rendelkezők aránya.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.