Szempontok a nyári ablakfelújításhoz

Ablakfelújítás – Szempontok a nyári ablakfelújításhoz

Érdemes átnézni, óvni, időnként pedig felújítani a nyílászáróinkat, ezzel nagyon sokat megtakaríthatunk. Persze kérdés, hogy mi legyen a régi ablakokkal, érdemes-e cserélni újra. Ehhez írok néhány szempontot.

A műanyag nyílászáró a mai modern technikát és fogyasztó társadalmat képviseli, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Sajnos az elmúlt évtized rosszul értelmezett energiaracionalizálási törekvései miatt sok helyen lecserélték a régi nyílászárókat fokozott légzárású műanyagokra, és ezzel légmentesen leszigetelték (levákumozták) a lakótereket. Nincs szellőzés (legfeljebb ablaknyitással, ami energiapazarló, másrészt azzal beengedjük a kinti szennyezett levegőt és hidegben még csak meg sem csináljuk), így a zárt helységekben feléljük az oxigént, feldúsul a széndioxid, ami fejfájáshoz, egészségkárosodáshoz, romló teljesítményhez vezet. Persze tény, hogy a műanyag nyílászárókat csak takarítani kell, illetve évente egyszer a vasalatot megolajozni.

A fa ablakok a tradíciót képviselik, és bár sokak számára elsőre hihetetlen, de a hőszigetelés szempontjából nincs köztük különbség. Nem kell régi ablakát kidobnia, hiszen a legtöbb fa ablak felújítható. A környezet romboló hatásai (napsugárzás, csapadék) ellen az időszakos karbantartás, ápolás megfelelő védelmet nyújt. A fa nyílászárókat árulják felületkezelve, és anélkül is. A felületkezelés azonban az élettartamát jelentősen megnöveli. Az egyéb mechanikai sérülések (benyomódások, betörés) után a felület javítható, átfesthető. Rezsink miatt sem kell aggódni: a fa üreges szerkezete miatt rossz hővezető, tehát jó hőszigetelő anyag. Gyártása során minden igényre lehet vele megoldást találni. A fa tapintása, színe, megjelenése természetességet, melegséget áraszt. Ráadásul a fa a műanyaggal szemben megújuló alapanyag, hiszen az erdőket újra lehet és kell is telepíteni. Maguk az ablakgyártási folyamatok csekély káros anyag kibocsátással járnak.

Érdemes megnéznie régi ablakait: hamarosan itt a nyár, amikor a meleg ellen is védekeznünk kell. Ma már létezik olyan ablaküveg, amely a nyári napsütés 40-47%-át meg tudja fogni, míg egy normál üveg a napsütés 70%-át átengedi. Persze redőnyöket, napellenzőket is bevethetünk a meleg ellen. Ezeket a szerkezeteket is megviselik az időjárási körülmények, egy műanyag redőny átlagosan 10–12 évet bír, egy alumínium több mint 20 évet.

Mi a teljes, komplexen kezelt nyílászáró-felújításban vagy szükséges esetén, a csere teljes lebonyolításában is tudunk segíteni. Minden esetben felmérjük a helyszínen az épületet, árajánlatot adunk, majd elvégezzük a teljes munkálatot, ha sikerül megegyeznünk.

Ha további információt olvasna erről, nézzen szét facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...