Szép az osztott ablak és nem jelent kockázatot sem

Ablakfelújítás – Szép az osztott ablak és nem jelent kockázatot sem

Korábban funkcionális igény hívta létre az ablaküvegek osztását. Arról van szó, hogy a hatalmas ablakfelületek összerogytak volna saját súlyuk alatt. Ha régi épületre nézünk, láthatjuk, hogy nagyon szerették az üvegből készült, hatalmas egybefüggő felületeket. Viszont a súlyprobléma igényelte a megoldást. Ma már inkább esztétikai hatás miatt osztjuk fel az üvegtáblát. Üvegosztók nagy választékban állnak rendelkezésre, kérdés az, használatuk jelent-e energetikai kockázatot.

Milyen típusai vannak?

A leggyakoribb az álosztás. Ilyenkor az üvegtáblák közötti légrésben helyezik el az általában színesfém osztóléceket. Ennek funkciója kimerül abban, hogy sokat tud javítani egy átlagos ablak kinézetén, azaz díszítés céljára tökéletes választás. Ennek érdekében figyelnünk kell arra, hogy az épületnek megfelelő legyen az osztás.

Az álosztás előnye, hogy az ablakfelület könnyen tisztítható marad, mert az osztólécek a két üveglap között vannak. Hátránya viszont az, hogy a hőszigetelő képessége ezeknek az ablakoknak rosszabb a többi típusnál.

Ennek altípusa a duplexes osztás: ilyenkor az üvegtábla osztás nélküli, 2,5 centiméter széles ragasztott fa osztóbordákkal rendelkezik, alatta helyezkedik el az üvegközti műanyag vagy alumínium duplex/távtartó.

A másik típus a ragasztott osztás. Itt az osztó profilt az üveglap két oldalára ragasztják fel. Az osztó anyaga lehet PVC, fa vagy alumínium. Ez a módszer annyiban különbözik az álosztástól, hogy nem csökkenti a hőszigetelő képességet, és domborúságának köszönhetően esztétikailag is jobban mutat.

Ma is létezik természetesen a valódi osztás: ilyenkor a magasság és a szélesség a tokban már osztódik, így különböző méretek állnak rendelkezésre. A valódi osztás esetén a hőszigetelő képesség nem csorbul egyáltalán.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is megtalál.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...