Szép és természetes: miért jó a fa ablak?

Ablakfelújítás – Szép és természetes: miért jó a fa ablak?

A legtöbben azért választják a klasszikus, fából készült ajtókat és ablakokat, mert természetes anyaguknak köszönhetően meleg, otthonos hangulatot teremtenek. Döntés előtt érdemes mérlegelni a fa nyílászárók előnyeit és hátrányait is.

Milyen típusok vannak?

Ma a legelterjedtebb faanyag a kedvező árú borovi fenyő, de egyre népszerűbb a lucfenyő is, utóbbi kiváló hőszigetelő, és alumíniumborítással vagy vörösfenyővel kombinálva hosszú távon tartós megoldást biztosít. Készítenek kereteket dió- és cseresznyefából, illetve trópusi fafajtákból is.

Hogyan érdemes kezelni?

Fa nyílászáró esetében válasszuk a gyári felületkezelést vagy a gyártó által javasolt és előkészített anyagokat. Nem csak azért, mert így több év garanciát vállalnak rá, hanem mert egy bevált, kikísérletezett módszert alkalmaznak, és a későbbi karbantartás során meg tudjuk venni a színazonos pácokat, lazúrokat, lakkokat. Több pácszínből választhatunk. Az alumíniumborítású fa nyílászáróknál a fémfelület porszórt festése egyedi skála szerinti színben is készülhet.
A felületkezelés a fa esetén szintén elengedhetetlen, hiszen a nap, a víz kikezdi a fát és a kezelőanyagokat, azaz a megfelelő karbantartás hiányában idő előtt cserélni kell.

Azt hallottam, hogy a fa vetemedik

Igen, éppen ezért érdemes arra is figyelni a vásárláskor, hogy a fa profilja megfelelően kiszárított, több rétegben ragasztott és hossztoldás nélküli legyen, mert csak akkor nem fog vetemedni, deformálódni és megrepedni.

A természetes szellőzés

Előnye, hogy lehetővé teszi a természetes légcserét, így kevésbé kell tartani a penészedéstől.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...