Szép, korszerű és komfortos a felújított faablak

Ablakfelújítás – szép, korszerű és komfortos a felújított faablak

Az ablakcsere számtalan előnyével kecsegtető szórólapok és újsághirdetések áradnak a postaládánkba nap mint nap. A legtöbben helyesen arra gondolnak, hogy az ablakon keresztül árad ki a meleg az utcára a lakásukból. A szórólapok pedig nem győzik az új, műanyag ablak jó tulajdonságait felsorolni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a csere az egyetlen, vagy épp a jó megoldás.

Ismerős gondok?

Ha régóta nem nyúltunk hozzá fa ablakainkhoz, tényleg előfordulhat, hogy baj van velük. Egy idő után már nem zárnak tökéletesen, érződik a légmozgás a közelükben, nagyobb szélben szépen fütyülnek. Ezzel egyértelmű, hogy már nem jó hőszigetelők. A pára is lecsapódik az üvegre, és nem jó télen a közelükben állni, mert érződik a hideg. Arról nem is beszélve, hogy pereg le róluk a festék, már nem is szépek.

Csere helyett ablakfelújítás

Kapcsolt gerébtokos ablakok nagyon szép számban találhatóak a legtöbb városban, főleg a történelmi városrészekben. Ezek két, külön nyíló ablakszárnyból állnak, közöttük körülbelül 10–15 cm légréssel. Szépkorukban már törődést és karbantartást igényelnek, viszont jó hír, hogy ezt meghálálják.

Nagy részük még a II. világháború előtt készült, kiváló minőségű faanyagok felhasználásával, sok igazán neves asztalosok kezei közül került ki. Nem csak használati tárgyak, de értékek is, nem túlzás, hogy valódi kincs is akad közöttük. Például az ablakok alapján viszonylag pontosan megbecsülhető egy épület kora, hiszen az ablakok stílusa, aránya, díszítése sokat elmond az adott korszakról.

Minőség a múltból

A kapcsolt gerébtokos ablakok között nem ritkák a 200–300 évet megélt, felújítás után ma is tökéletes ablakok. Ezzel szemben a gyártók ma a „rekordhosszúságú” 20–30 éves élettartamot ígérik termékeikre – ezt egy jól karbantartott régi faablak kacagva túléli! Hőszigetelő képességük pedig nem is annyira rossz, mint gondolnánk.

Az átlagos egyrétegű ablak hőátbocsátási tényezője – U-értéke – 5 W/m2K körül van, egy kapcsolt gerébtokos ablaké mindössze 2,2 W/m2K körüli, ami megközelíti az alumínium keretes nyílászárókra vonatkozó 2,0 W/m2K értéket.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek az ablakok szépek. A modern ablakok kevésbé elegánsak, kialakításuk az üvegezési arányt és a bejutó fény mennyiségét is jelentősen lecsökkenti.

A felújítás olcsóbb lehet, mint a csere

Egy ügyes kezű asztalos gyakran laikus számára, ránézésre menthetetlen állapotúnak gondolt ablakokat is meg tud menteni. Sok probléma oka lehet egészen egyszerű: egy rosszul záródó szárny esetén elég lehet a felgyülemlett festéket lecsiszolni. A keret bizonyos darabjait esetleg ki is kell cserélni, általában például a keret alsó része, a vízvető van a legrosszabb állapotban. Még ezek, a viszonylag nagyobbnak tűnő javítások is gazdaságosabbak, mint egy teljes csere.

Érdemes az ablakok légzárását tömítéssel javítani, amivel nem csak a pénztárcánkat kíméljük, de a komfortérzetünk is emelkedik. Bizonyos mennyiségű szellőző levegőre azonban mindenképpen szükség van, így felesleges a modern ablakok által kínált tökéletes légzárás, ami résszellőzők vagy gépi szellőzés beépítése nélkül gyakran több baj forrása, mint amennyi hasznot hoz (állagkárosodás, penészedés).

Jó minőségű tömítés a keretbe mart horonyba is helyezhető, ezzel még inkább megfelel az ablak a modern hőszigetelési elvárásoknak.

Még hatékonyabb megoldások

Ennél kicsivel nagyobb beruházást igényel az üvegezés cseréje ún. alacsony emissziós (low-e) bevonatú üvegezésre. Az ablak kinézete nem változik, a hőátbocsátási tényezője azonban 1,8-1,9 W/m2K-re csökken, azaz odaér a modern ablak értékeihez.

Még komolyabb javulást jelent, ha az egyik szárnyba kétrétegű, low-e bevonatos, gáztöltetes hőszigetelő üvegezést építünk be. Ez a megoldás egyetlen hátránnyal rendelkezik: az üveg jelentős többletsúlyt jelent, így először meg kell vizsgálni a keret és a zsanérok állapotát és teherbíró képességét. Ezzel a megoldással az ablak voltaképpen három rétegűvé válik, az U-értéke pedig akár 1,1-1,3 W/m2K értéket is elérhet.

Ezek mind megfontolandó és teljes értékű megoldások, amelyekkel egyszeri ráfordítással megkezdheti a valódi spórolást energiaszámláin. Természetesen előfordul, hogy a felmérés után kiderül, az ablak tényleg annyira rossz állapotban van, hogy nincs más megoldás mint a csere. Ekkor is tudok megoldást nyújtani, és a szükséges cserét el tudom végezni. Ilyenkor arra szoktam figyelni, hogy olyan egyedileg méretre gyártott terméket választok, amely jól illeszkedik az eredeti stílushoz.

Ha valamire esetleg nem kapott itt választ, vagy még részletesebben érdeklik a fa ablakokkal kapcsolatos információk, érdemes körülnéznie Facebook-oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...