Szeretné ön is jól érteni az ablakfelújítási szakkifejezéseket? III.

Ablakfelújítás – Szakkifejezések III.

Amikor helyszíni felmérés után árajánlatot kap, elképzelhető, hogy nem minden kifejezés világos önnek a papíron. Folytatjuk rövid szószedetünket (első részét itt, a másodikat itt találja), amivel abban segítünk, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mi történik a felújítás során az ablakával.

Tok: Az ablaknyílásba beépített, az ablakszárnyat tartó fa-, fém- vagy betonkeret.

Szárny: Ablaknak jobbra, illetve balra nyíló részei közül valamelyik.

Résszellőztető vasalat: A bukó-nyíló vasalatok kiegészítő funkciója, mely a normál bukó funkción kívül lehetővé tesz egy kb. 5 mm-es buktatást. Ez az egyszerű kiegészítés folyamatos légcserét biztosíthat.

Elsődleges gumitömítés: A szigetelést elősegítő tömítés mely gumiból van. A szárnyban foglal helyet. Elsődleges célja a tömítés így a belső falcban foglal helyet.

Másodlagos gumitömítés: A szigetelést kiegészítő tömítés, mely gumiból van, de itt egy vékonyabb kivitelről van szó, mely az elsődleges szigetelés munkáját hivatott segíteni és kiegészíteni. 

Utólagos gumitömítés: Néhány tok és szárnyprofil típus gyárilag behúzott tömítések nélkül készül. Ezekbe a profilokba a tömítéseket utólag teszik be, jellemzően akkor, amikor a szerkezet készen van. 

Kilincs: A kilincs az ablak azon része, amely a szárnyak nyitásáért és zárásáért felelős.

Hőszigetelő üveg: Az üveglapok között egy 16 mm-es alumínium távtartó segítségével légrést alakítanak ki. Azért, hogy az ablak fokozottan hőszigetelt legyen és elérjük az 1,0W/m2K-es hőátbocsátási tényezőt, az üvegrétegek közötti teret, légrést nem levegővel, hanem argon gázzal töltik ki.  Az argon gáz jelentős szerepet játszik a hőszigetelésben és segítségével elérhető az „ug” 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényező.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.