Szigeteléssel csökkenthető a szállópor koncentráció is

Ablakfelújítás – Szigeteléssel csökkenthető a szállópor koncentráció is

Magyarországon 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. Az ingatlanok hőszigetelésével, jó minőségű ablakfelújításokkal ugyanakkor jelentősen, akár 50 százalékkal is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.

A téli szmog egyik alapvető oka leginkább az, hogy 10-ből csupán 2 magyar családi ház megfelelően hőszigetelt, a fennmaradó 8 nem, vagy csak részben szigetelt. Az ilyen ingatlanok többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a rossz minőségű, szállóporral terhelt levegőhöz.

A szállópornak nevezett, 10 mikron átmérőjű, vagyis az emberi hajszál átmérőjével megegyező méretű szennyező részecskék eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe, és bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot idézhetnek elő. Mikroszkopikus méretük miatt a szállópor részecskék ingerlik a szem kötőhártyáját, a nyálkahártyát és a légutakon keresztül pedig könnyen bejutnak tüdőnkbe, amelynek következtében, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében.

Épületeink, ezen belül is elsősorban az 1980 előtt épült családi házak szigetelése, megfelelően elvégzett ablakfelújítása ugyanakkor nem csak egészségünket, de pénztárcánkat is számottevő mértékben kímélné.

A családi házak körültekintő és alapos szigetelésével akár 50 százalékkal is csökkenthetőek a fűtési költségek. Ha a tél beállta előtt már nincs elég időnk a homlokzati hőszigetelésre, akkor akár csak a tető, födém saját magunk által elvégezhető hőszigetelésével, illetőleg az ablakok, ajtók felújításával is 25 százalékos energia és költségmegtakarítást érhetünk el.

Egy átlagos, nem szigetelt 100 m2-es családi ház fűtésköltsége akár az 50 ezer forintot is meghaladhatja havonta. Országos szinten ezért akár 10 milliárd forintot is megspórolhatnánk azzal, ha az összes családi házat megfelelően szigetelnénk, ami a szállópor koncentrációt is hasonló nagyságrendben csökkenthetné.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...