Szigeteljünk, hogy megvédjük a Földet

Ablakfelújítás – Szigeteljünk, hogy megvédjük a Földet

Újabb 6 hat nappal korábbra került az Ökológiai Túllövés Napja, vagyis idén már augusztus 2-án eléri az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat.

Alaposan túllövünk a fenntarthatósági célon

5 év alatt 20 napot tolódott előre az Ökológiai Túllövés Napja, így a tavalyi augusztus 8-a helyett, idén már augusztus 2-án elérjük azt a napot, amikor az emberiség elhasználta a Föld az egy évre elegendő erőforrásait. Mivel a bolygó nem tud a fogyasztás növekedésével azonos ütemben megújulni, minden évben egyre korábban kezdődik a következő évi „tartalékok” felhasználása. Ahhoz, hogy ne álljon elő, vagy legalább szinten tartható legyen ez az erőforrás deficit, közel kétszer ekkora, 1,8-nyi Földre, de mindenképpen fenntarthatóbb életvitelre lenne szükségünk.

Az ősz ideális időszak a családi házakban a hőszigetelésre és a rossz, felújításra szoruló ablakok megjavítására. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.  A munka során a következőkre érdemes figyelni:

  • Első lépésként egy energetikai audit segítségével fel kell térképezni, hogy hol a legnagyobb az épület hővesztesége.
  • Általánosságban igaz, hogy elsőként a fűtési igényt érdemes csökkenteni a nyílászárók szigetelésével, majd a hőszigetelést, végül pedig a gépészet/fűtés korszerűsítését végezzük el.
  • A vizsgálatok szerint homlokzati szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3–4%-os energiamegtakarítást eredményez.
  • Minden esetben érdemes szakembert hívni a munkálatok elvégzésére! Ha a kivitelezést is ismerősre, szomszédra, rokonra bízzuk, az komoly károkat okozhat az épületben és a pénztárcánkban. Egy építkezés során minden mindennel összefügg, ezért elengedhetetlen az előzetes, pontos tervezés.

A természeti erőforrások (talaj, víz, levegő) túlhasználata mellett az energiaforrásokkal való pazarlás is jelentős terhet ró a bolygóra, amelyből Magyarország is jócskán kiveszi a részét. A 12,6 milliárd hektár biológiailag produktív földterületen és tengerfelületen ma már csaknem 7,5 milliárd ember osztozik, így elméletben 1,7 hektár jutna egy emberre. A valóságban azonban átlagosan, fejenként 2,2 hektár ökolábnyommal számolhatunk, amely azonban az országok fejlettségi szintjével párhuzamosan növekszik. Magyarország is jócskán hozzájárul a környezeti deficit termeléséhez, hiszen nekünk, magyaroknak átlagosan 2,8 hektár az ökolábnyomunk, ami messze meghaladja pl. az indiai lakosokét (0,7), de jóval elmarad az amerikaiakétól (9,7).

Ha további információkra van szükséges, ajánlom facebookos oldalamat is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...