Szmogos helyen él? Lehet, hogy közel a megoldás!

Ablakfelújítás – Szmogos helyen él? Lehet, hogy közel a megoldás!

A Tiszta Levegőt Európának! kezdeményezés szerint a felmérések alapján hazánk Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térsége. Ahhoz, hogy fellélegezhessünk, változtatnunk kell. Kinek-kinek felelőssége szerint. Egy példa erre a kínai kutatók fejlesztése, az általuk összeszerelt ablakok kiszűrik a káros anyagokat a levegőből.

Levegőt tisztító okosablakot fejlesztenek kínai kutatók: a nagyméretű, átlátszó ablakok megváltoztatják a fény intenzitását, miközben hatásosan szűrik a szmogban lévő szemcsés anyagot. A tudósok a találmányt az iScience című tudományos lapban mutatták be. Az egyszerű, oldatalapú megoldással készült, nagyméretű, rugalmas, átlátszó ablakokat elektródákkal látták el, amelyek nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a szálló port.

Mindössze 20 perc alatt készül el 7,5 négyzetméternyi ablak, amely több mint 86 százalékos optikai átláthatósággal rendelkezik – közölte a Ju Szu-hong, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem (USTC) tudósa vezette kutatócsoport.

Az elektródák 99,65 százalékosan eltávolítják a finom szemcsés anyagokat, és stabilak maradnak 100 filtrációs ciklus és tisztítási folyamat után is.

Ez egyelőre még a jövő, ám a levegőben terjedő szennyező anyagok sajnos nem. Összeszedtük, hogy milyen hatások érnek bennünket környezetünk levegőjéből.

Káros anyagok hatása az egészségre

  • Szálló por: irritálja a szem kötőhártyáját, a felső légutakat, köhögést és nehézlégzést válthat ki, növeli az asztma, a krónikus légcsőhurut, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gyengíti az immunrendszert.
  • Nitrogén-oxidok: izgatják a szemet és a nyálkahártyát, tartós szennyezés esetén tüdővizenyőt vagy akár genetikai elváltozást is okozhatnak.
  • Szén-monoxid: kiszorítja az oxigént a vérből, azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és a hallásképesség csökkenése, tartós hatása: elősegíti a koszorúér elmeszesedését, ezért szűkíti a koszorúereket, és növeli a szívinfarktus kockázatát.
  • Kén-dioxid: köhögést, nagyobb mennyiségben tüdőödémát, tudatzavart és halált is okozhat.
  • Ózon: fokozott fizikai fáradtságot, köhögést okoz, a szájban, az orrban, a torokban szárazságérzést, a szem kivörösödését, könnyezését, duzzanatát válthatja ki 
  • Korom, nehézfémek: tartós szennyezés esetén rákkeltők
  • Azbeszt: bár nehezen jut el a tüdőig, ha igen, rákkeltő

Ha az is érdekli, mit tehet ön régi ablakával vagy az foglalkoztatja, hogyan korszerűsítheti ablakait, érdemes facebookos oldalamat is megnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...