Takarékos megoldások a hőség ellen

Ablakfelújítás – hőség a lakásban

A ránk köszöntő melegek, főleg, ha hirtelen jönnek, igencsak megterhelik a szervezetet, különösen az idősekét. Ma már számos olyan lehetőség van, mely kellemesebbé, komfortosabbá teszi az otthon, vagy akár a munkahely légkörét. Léteznek természetesen nagyon takarékos megoldások. Hajnalban például, amikor még nem kel a nap, érdemes minden ablakot kinyitni, és az egész lakást, házat jól átszellőztetni. Ezt követően lehet megkezdeni a nap elleni védelmet, a redőnyök, zsalugáterek vagy egyebek használatával.

A redőnyök nagyon jól illeszkednek a régi, és az újabb építésű házak homlokzatához is, és védenek a hideg, meleg, a csapadék, a szél sőt még a zaj ellen is. Ezeket lehet kombinálni szúnyoghálóval, így még este, villany mellett is nyitva lehet hagyni az ablakot, hadd áradjon be a frissítő levegő.

A lamellás árnyékoló bír mindazokkal a pozitívumokkal, amikkel a redőny, sőt túl is szárnyalja azt. A lamellák dőlésszöge ugyanis a nap állásának megfelelően állítható, így szabályozható, mennyi fény jusson be a helyiségekbe. Bár csábító teljes sötétségben hagyni a lakást, mégis érdemes legalább egy tenyérnyi helyet hagyni a sugaraknak, gondolva a szobanövényekre.

Az ablaknapellenző haszna sem kérdéses, ilyet a családi házak teraszára, lakások erkélyére érdemes felerősíteni. Ezek nemcsak a napsütés és a csapadék ellen nyújtanak védelmet, de a környezetet is feldobják. Hőtechnikai szempontból további nagy előnyük, hogy a nyílászárókon kívül a külső falat, udvart (vagy erkélyt) is le tudják árnyékolni, így a környezet is hűvösebb marad. Vagyis az ajtók, ablakok kinyitásakor nem áramlik be a forró levegő.

Aki kertes házban lakik, a természetet is segítségül hívhatja az árnyékoláshoz. Egy megfelelően kiválasztott fa (vásárlás előtt tájékozódni kell, mekkorára nő és milyen széles lesz a lombja) remek árnyékot vethet a házra, vagy annak ablakaira.

Akinek klímája is van otthon, szerencsés helyzetben van, hiszen olyan hőmérsékletűre tudja beállítani a levegőt, ami számára a legideálisabb. Vigyázni kell azonban a túlzott hűtéssel, nehogy reumát, vagy meghűlést okozzon a hideg levegő. Az a legideálisabb, ha a benti hőmérséklet csupán 5-6 fokkal hidegebb, mint a kinti. Ám még így is érdemes kikapcsolni a berendezést legalább akkor, amikor fürdeni megy a család. A régebbi fajtáknál még figyelni kell arra, hogy szezononként ki legyen cserélve a szűrője.