A társasházi lakásfelújítás írott és íratlan szabályai

Ablakfelújítás – A társasházi lakásfelújítás írott és íratlan szabályai

Aki társasházban él, bizonyára találkozott már olyan bosszantó helyzettel, amikor a szomszédnál felújítás zajlik – ami pedig jelentős kosszal és zajjal jár. Amikor éppen nálunk zajlik ilyen munka, akkor persze az tartja bennünk a lelket, hogy a végeredmény kárpótol majd mindenért. Igen ám, de a szomszédoknak ilyenkor csak a zaj és a kosz jut. A következőkben igyekszünk néhány jó tanáccsal szolgálni, hogy az építéssel, felújítással járó időszakot a lehető legkevesebb kellemetlenséggel éljék át együtt.

Mindenek előtt olvassuk el társasházunk szervezeti és működési szabályzatát és a házirendet, ami vagy ki van függesztve a lépcsőházban, vagy el tudjuk kérni, akár emailben is a közös képviselőtől. A házirend tartalmazza többek között azt, hogy a nap mely szakaszában végezhetnek a szakemberek zajjal járó munkát. Az engedély nélkül vagy házirenden kívül végzett tevékenység után szankciókra vagy bírságra számíthatunk, ezért érdemes betartani a házirend pontjait. Ez mindkét fél közös érdeke.

A következő teendő, hogy tájékoztassuk a lakóközösség tagjait arról, hogy felújításra készülünk, valamint ezen munkálatok kezdetéről és a várható befejezéséről. Legcélszerűbb kifüggeszteni a társasházi faliújságra. Mindenképpen szóljunk a közös képviselőnek is, aki valószínűleg további információkkal is el fog minket látni, sőt az esetleges konfliktusok elsimításában is segítségünkre lehet.

Amennyiben porral, kosszal járó munkát végzünk (fontos megjegyeznünk, hogy az általunk végzett ablakkorszerűsítés vagy ablakcsere nem ilyen),  úgy minden esetben takarítsunk fel a lépcsőházban, hogy a szomszédok ne hordják be saját lakásukba a koszt. Ezzel biztos, hogy szerzünk néhány jó pontot a többi lakónál.

A közös terek használatát próbáljuk meg minél rövidebb ideig igénybe venni, mert nem csak zavaró lehet, de akár balesetveszélyes is. Például ne itt tároljuk a nagy szemeteszsákokat, használaton kívüli bútorokat, szerszámokat stb. Amennyiben véletlenül sérülést okoznánk a falon vagy máshol, kérjünk elnézést és hozzuk helyre a hibát mihamarabb.

Nagyon fontos, hogy építési törmeléket ne helyezzünk a társasház kukájába, inkább úgy kérjünk ajánlatot a kivitelezőtől, hogy az magában foglalja a hulladék elszállításának díját is.

A jó benyomás érdekében kedves gesztus a munkálatok befejezése után megköszönni a szomszédok türelmét, nem nagy dolog, de fordított esetben nekünk is jól esne.

Ha további információkra van szüksége lakásának korszerűsítéséről, érdemes körülnézni a facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...