Tavasszal is figyeljünk oda a szén-monoxid-mérgezés veszélyére!

Ablakfelújítás – Tavasszal is figyeljünk oda a szén-monoxid-mérgezés veszélyére!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz. Szén-monoxid-mérgezés leggyakrabban tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben, illetve garázsokban fordul elő. Családi házak néma gyilkosa a szén-monoxid, ezért érdemes nagyon odafigyelnie rá.

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az esetek jelentős részében az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata során halmozódott fel a gyilkos gáz.

Legtöbbször a tüzelő-, fűtőberendezés hibája, karbantartottság hiánya okozott gondot, illetve a túl jól szigetelt nyílászárók miatt használódott el a levegő. A kiváltó okok között szerepelt még az időjárás (például ha a szél miatt visszaáramlott a levegő a lakótérbe), a légbevezetők hiánya vagy a helytelen kéménybekötés. A levegő utánpótlás hiányát a fokozott légzárású nyílászárók (műanyag, vagy fa alumínium-szigeteléssel ellátott ablakok, ajtók), a légbevezetők hiánya, valamint a gépi elszívó berendezés a tüzelő,- fűtő berendezéssel együttes működtetése okozta.

A fűtési szezon befejezésével nem szűnik meg a szén-monoxid-mérgezés veszélye – figyelmeztet közleményében a katasztrófavédelem. A fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések, ezek és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, az elmaradt szellőztetés mind gondot okozhat!

Hidegben is kell szellőztetni

Télen, bármilyen hideg is van, is fontos, hogy a lakás, a szobák levegőjét időnként felfrissítsük, szellőztetés nélkül ugyanis az allergének, a penész, sőt a baktériumok, vírusok is túl jól érzik magukat.

Ezért ügyeljenek a lakás szellőztetésére, a szén-monoxid-érzékelők helyes használatára, és figyeljenek a jelekre: émelygés, fejfájás, szapora légzés, kipirult arc, eszméletvesztés lehet a jele a szén-monoxid-mérgezésnek.

Ha ilyet tapasztalnak, azonnal hagyják el a helyiséget, szellőztessenek és tárcsázzák a 112-es segélyhívót.

Ha érdekli a régi ablakok állagának megóvása, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!    

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...