Teendők, ha el akarjuk kerülni a görbe ajtót

Ablakfelújítás – Teendők, ha el akarjuk kerülni a görbe ajtót

Az egyik legrégibb és leggyakoribb vevőpanasz: „Nem csukódik az ajtó, el van görbülve”. Ez sajnos jogos, hiszen még a beltéri ajtók is ki vannak téve a környezeti légállapot hatásainak. Ezen ajtók zöme fából, illetve valamilyen fa alapanyagból készül, ezért a levegőben lévő nedvesség minden esetben kölcsönhatásban áll az ajtóval.

A magyarázat a görbülésre egyszerű: az ajtó egyik oldalán megnő a levegőben a páratartalom, akkor a fa nedvességet tud felvenni a levegőből, és ennek hatására tágul. Ha az ajtó egyik oldali felülete tágul, a másik pedig nem, akkor ez vetemedést, azaz közismertebb nevén görbületet okoz. Ez az állapot teljesen normál körülmények között is kialakulhat a lakáson belül.

Tipikus példája ennek a lakásunk bejárati ajtaja, vagy a pince lejárati ajtaja, vagy az ismert kisméretű helységek esetén is.

És ha nem akarom, hogy görbe legyen az ajtó?

Először is: a vásárlás során meg kell győződni arról, hogy a termék rendelkezik megfelelő minősítéssel a légállapoti terhelés tekintetében. A beltéri használatra szánt ajtók normál esetben az I. klímaosztályban vannak minősítve. Ez megfelel 23°C hőmérséklet mellett 30%, vagy 18°C hőmérséklet mellett 50 % relatív nedvességű levegőnek.

Az épület tervezésekor ellenőrizni kell, hogy a helységek ajtóinak klimatikus terhelése ebbe a tartományba esik­e. Ha nem, akkor azokra a helységekre erősebb szerkezeti kivitelű ajtókat kell választani, melyek megfelelnek a II. vagy III. klímaosztályban is. A minősített gyártók mindegyike rendelkezik ilyen minősítésű ajtókkal, melyek külső megjelenésükben el sem térnek az alapajtóktól. Ezek az ajtók megerősített keretszerkezetükkel és speciális felépítésükkel biztosítják a stabilitást.

Kell szellőztetni!

Az is nagyon fontos, a lakás üzemszerű használatával, a rendszeres légcsere biztosításával garantálhatjuk ajtóink vetemedésmentességét. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, a lakáson, házon belül nyissunk ki minden ajtót, hogy a szabad légcserét ne akadályozzuk! Sokat segíthetünk magunkon, ha ügyelünk a szakszerű szerelésre.

A szerelés előtt hagyjunk elegendő időt a falakban lévő nedvesség eltávozására. A frissen vakolt, lezárt épületben a levegő páratartalma a 70­80 %­ot is elérheti, ami szellőzés nélkül biztos görbüléshez vezet.

Ha további információkat szeretne, javaslom, böngésszen facebookos oldalamon is.