Télen lehet ablakot renoválni?

Ablakfelújítás: Télen lehet ablakot renoválni?

Sokszor kérdezik meg a lakástulajdonosok tőlünk, hogy ha megérkezik a téli, hideg idő, akkor lehetséges-e a felújítás, és mikor tudjuk vállalni. Sokan arra gondolnak, hogy mindenképpen meg kell várni a tavaszt, hiszen ha hideg van, akkor már nem tudjuk vállalni felújítást. Szerencsére ez nincs így, télen is lehet ablakot felújítani.

A lényeg, a fő szabály az, hogy a felújítás -10 fokig biztonságosan kivitelezhető. Természetesen nagyban függ a munka jellegétől is, hogy mikor milyen esetben tudunk ilyen vállalást megoldani vagy arrébb tolni. A fő szabály alkalmazásához, a -10 fokig történő felújításhoz azonban – már-már nem győzzük ismételni – nagyon fontos feltétel az előzetes helyszíni felmérés.

Hogyan megy ez télen?

Régi ablakaival télen a legtöbbször az utcát fűti, és csak másodsorban a lakását. Azt is megértem persze, hogy most attól fél, ha most belefogna a felújításba, akkor napokig tárva-nyitva állna a lakása, és a lelki szemei előtt megjelenő por, piszok mellett bezúdul otthonába a hideg is. Pedig ez valójában nem így van.

A legtöbbször azt gondolják az ügyfeleim, hogy éjszakákat kell ablak nélkül tölteni, egy így-úgy elfedett ablakhely mellett. Attól tartanak, kihűl a lakás, és egy vagyon lesz újra felfűteni. Pedig mi télen is éppen úgy gyorsan, piszok nélkül újítjuk fel az ablakot, illetve ha menthetetlen, vagy ön úgy dönt, cseréljük ki jobbra.

A legfontosabb szempont lehet, hogy lakásunk hőszigetelésének igazán nagy jelentősége télen van. Ebben az időszakban ugyanis a hőveszteség súlyos forintokban mérhető, figyelembe véve az energiaárakat.

Olcsó, gyors megoldások

Lakásunk hővesztesége az ablakoknál a legjelentősebb, aminek több oka is lehet: az elavultan üvegezett ablak, illetve a nem megfelelő záródás. Az első problémára a megoldás az lehet, ha régi ablakaiba hőszigetelt üveget rakat, a második problémára pedig az úgynevezett svéd marásos technológia az orvosság.

Ezekkel a munkafolyamatokkal elérhetjük a 15-20%-os fűtési megtakarítást, emellett kevesebb por, zaj jut be a lakásba. Hívjon, keressen bizalommal, megnézzem, mit tehetünk azért, hogy télen se kelljen fáznia.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.